Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ събитие от поредицата "Сезоните на фантазията"

| обновено на 28.11.23 в 13:38
Натали Павлова и Боряна Димитрова в студиото на ''Нашият ден''
Снимка: БНР

Предстои второто събитие от серията "Сезоните на фантазията". Следващият спектакъл ще се състои на 13 декември и този път ще гостува в София.

Спектакълът представя мащабен авторски танцов проект, който интерпретира митологични образи и древни легенди.

Натали Павлова разказва за своята лична мотивация за създаване на този проект: "При мен има дълбоко личен мотив да дам и да направя видимо това, което нося в себе си. Този мотив ме провокира да се занимавам с изкуство и по-конкретно да започна начинанието за концептуалните събития по проекта", казва тя.

Друг участник в серията "Сезоните на фантазията" е Боряна Димитрова, собственик и хореограф на компания, която създава авторски шоупрограми за събития и основател на танцова школа. Интересното е, че Боряна е завършила медицина.

Тя също споделя своя опит в предаването: "Винаги съм била човек на изкуството и тръгнах по пътя на медицината заради моите родители. В танца преоткрих реално това, което трябва да правя и което усещам като моя съдба. Родителите ми ме подкрепиха в това мое решение да създавам красота, да я показвам на другите и да обучавам учениците ми, които израстват и добиват самочувствие. Това за мен е стимул да върша това, което върша в момента“, споделя Димитрова.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18