Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петото издание на "Селска бизнес академия" се проведе в Кърпачево

| Интервю

"Селска бизнес академия" е формат на сдружение "Деветашко плато" за обучение на предприемачи и представители на неправителствения сектор, на местни общности и власти. В организацията членуват над 140 души, които са обединени около идеята за развитието на девет села в района на общините Летница, Ловеч и Севлиево. Най-мащабната и позната инициатива, която осъществява екипът на сдружението, е фестивалът "Jazz под звездите на Деветашкото плато", който има вече девет издания.

От пролетта на 2022 г. сдружение "Деветашко плато“ споделя успешни практики от работата си с организации и местни общности от други региони в страната чрез обучителната програма "Селска бизнес академия“. Петото ѝ издание се проведе през ноември в Кърпачево. 

В "Старата мелница" в селото, реставрирана и преустроена от сдружението в съвременен културно-информационен център, се събраха участници от цяла България. Това, което ги обединява, е стремежът им да развиват идеите си за обживяване на малки и обезлюдени населени места и райони у нас. Организаторите и лекторите на обучението споделиха изключително ценен и полезен опит от работата си по създаването на общности и привличането на местни власти и жители за развитие на селски райони, опит в изграждането на регионални продукти, успешни практики и финансови инструменти за тяхното осъществяване и популяризиране.

"Опитът ни, който показва как могат хората, общностите да се обединят в едно и да мислят заедно за някакво общо бъдеще, събирайки онези неща, които съвпадат като интереси, като намерения, като желания, като светоусещане дори, мисля, че този опит, който е в по-голямата си част доста положителен, си струва да се сподели", смята Ива Таралежкова, председателят на сдружение "Деветашко плато".

Подробности можете да чуете в звуковия файл. Снимки: Петя Генкова, сдружение "Деветашко плато"

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"  проследява..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50