Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издание събира две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур

| Интервю
Две от последните и най-оригинални книги на Бруно Латур, обединени в сборник

Сборник с две от последните книги на Бруно Латур е вече на българския книжен пазар. Първата книга "Къде да се приземим?" или как да се ориентираме в политиката е прочут текст, своеобразен учебник по осъзнаване на настъпващата екологично ориентирана епоха и по възгледите на автора за политическото. 

Втората книга "Къде съм?" или уроци за земните от затварянето е една от бляскавите в световен план книги, които свързват екологичната проблематика с диагнозите и прогнозите около затварянето, предизвикано от пандемията – нещо, което със сигурност е белег на нови тенденции в съвместното ни живеене. 

Текстовете са евристични за всеки опит за хуманитарно, социалнонаучно или артистично осъзнаване или творене на света около нас.

"Критиката на Латур е, че ние всъщност много летим в облаците. Технологиите, изобщо съвременната наука, ни вдъхва не просто желание да летим в небето, но и да го правим като нещо задължително, което едва ли не трябва да постигнем. А в същност онова, от което се нуждае днешният свят, е именно това приземяване,  за което говори Латур."

Водещата Мария Мира Христова и проф. Стоян СтавруТова казва в интервю за програма "Христо Ботев" философът и юрист проф. д-р Стоян Ставру, който е и научен редактор на поредицата "φuturum". Той е ръководител на секция "Етически изследва­ния" в Института по философия и социология на Българска­та академия на науките.

По думите му идеята е да се върнем към нашите корени. Да разберем уязвимостта на Земята, тази критическа зона, която той нарича "зона от няколко километра", в които е възможен единствено животът. Това е ципата на земята. Ние трябва да влезем отново в тази ограничена зона на живота, който познаваме, за да се погрижим за него, за да се върнем към реалните проблеми.

"Средата, която ние приемаме за даденост, е нещо, което природата като цяло е създала сама по себе си, за да бъде себе си. Ние живеем в себе си, което наричаме "среда", но тъй като индивидът се откъсва и слага някакви граници изключително условни, ние сме забравили, че средата и ние сме едно и също нещо и грижата за нас е грижата за средата", допълва проф. Ставру.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.  

Бруно Латур (1947–2022) e социолог и философ с планетарен успех, еколог-активист, в последните години от живота си свързал мисленето за политическото с театралния спектакъл и изкуството като цяло.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж. Изборът на..

публикувано на 26.07.24 в 09:00