Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната певица Соня Йончева: Изкуството е "паралелен свят" (видео)

| обновено на 05.12.23 в 08:57

Българската култура и изкуство са източник на вдъхновение и обогатяване за всички нас. Дни преди събитието, в което се честват и награждават първите български посланици на културата, певицата Соня Йончева изразява своите виждания и страст към изкуството в интервю за предаването "Нашият ден" по Българското национално радио (БНР).

В интервюто Соня Йончева се фокусира върху важността на културата и изкуството в нашия живот. Тя споделя, че тези области представляват "парарелен свят".

По нейните думи изкуството и културата предоставят средство за изразяване и разбиране на сложни емоции, които често не можем да опишем по друг начин.

Соня Йончева подчертава, че всеки от нас преживява емоции и чувства всеки ден, но не винаги знаем как да ги канализираме или да ги разберем напълно. Културата играе важна роля в този процес, като ни помага да изразим и осмислим нашите емоции. 

Оперната певица изразява убеждението си, че културата и изкуството са ключът към бъдещето. Вместо да говорим само за физическото и психичното ни здраве, Соня Йончева ни припомня, че няма нищо по-вълнуващо и вдъхновяващо от посещение на изложба или концерт, където можем да се потопим в изкуството и музиката.


В предаването певицата също споделя информация за своя проект "Съкровени гласове". Той подчертава важността на човешкия глас и посочва как той може да бъде огледало на нашата душа. Като певица, тя се вдъхновява от идеята, че всеки от нас притежава съкровен талант, който трябва да бъде разкрит и споделен с останалия свят. Проектът се стреми да насърчи хората да извлекат гласа си и да представят своята автентичност чрез музика и изпълнение.

Соня Йончева обръща внимание на важността на родителите като хора, насочващи към музиката, културата и изкуството. Тя подчертава, че те трябва да водят своите деца в театъра и да им покажат този чудесен свят, който има потенциал да ги вдъхнови и формира. 

Соня Йончева ни напомня със страстта си, че културата и изкуството са неизменна част от съвременното съществуване. Те са огледалото на нашата душа и вечен източник на вдъхновение и радост.

Чувайте разговора в звуковия файл. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05