Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Георги Вълчев:

Нужна е промяна в модела на финансиране на висшето образование

| Интервю
Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ "Св. Климент Охридски".
Снимка: БТА

"Действително отговорността е огромна, защото всъщност изборът е кредит на доверие. Колегите очакват университетът да продължи да бъде лидер както в сферата на преподаването на висшето образование, така и в развитието на научните изследвания. И аз ще положа всички усилия да оправдая това доверие."

Това казва в интервю за програма "Христо Ботев" проф. д-р Георги Вълчев, който наскоро бе избран за ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

По думите му една от първите му задачи е инициирането на нова система за финансиране на висшето образование, защото сегашната се отразява негативно на всички университети.

"Това трябва да е колективна дейност със Съвета на ректорите, синдикалните организации, министерството на образованието. Ние ще имаме една конструктивна позиция, тъй като досегашният модел на финансиране, организиран около философията "парите следват студента", започна да генерира проблеми в цялата система на висшето образование, включително и в Софийския университет", посочва той. 

Новият модел трябва да позволи всичко добро, създадено в отделните факултети и звена, да бъде съхранено, както и да даде възможност за поддържане и обновяване на материалната база. Българските висши училища трябва да се интегрират все повече в европейското пространство, като част от европейските университетски алианси.

"Надявам се преди Коледа да предложа екип, с който да работим за бъдещето на университета и въобще за висшето образование в страната", допълва професорът.  

Научните изследвания винаги са били водещи в най-големия университет в страната. Това дава възможност да се разширят начините за финансиране и това да започне да се случва по начина, по който е било замислено първоначално. Трябва се помисли и за нови политики в капиталовите разходи, за може да се отговори на очакванията на студентите за едно много по-приятелска среда, в която те да се чувстват уютно, за да се обучават добре.

Ако се преборим за този нов модел на финансиране, мисля, че ще решим двата основни проблеми. Първо, заплащането на преподавателския труд, на колегите от администрацията и специалистите, които ползваме в многоликата си дейност, тъй като към момента е обидно ниско", твърди проф. Вълчев. 

Сред приоритетите на новия ректор е да се увеличи научната видимост на Алма Матер. Ако страната даде възможност за кариерно развитие за реализация на натрупаното, независимо къде са получили своето образование, ще привлечем отново младите хора. Привличането на чуждестранни студенти отваря врати към чужди страни и икономики, чужди общества. По този начин се разширяват и търговските, и политическите контакти. Нужно е да се положат усилия, за да се отворят тези врати и да върнем чуждестранните студенти както в Софийския университет, така и другите висши училища", казва още той.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 

Проф. д-р Георги Вълчев е роден на 6 март 1962 г. в Николаево. Учи в ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора, а впоследствие завършва СУ "Св. Климент Охридски" през 1988 г. Магистър е по история, с втора специалност философия. През 1998 г. получава образователната и научна степен "доктор" в СУ "Св. Климент Охридски", в Центъра по културознание. От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение. Бил е заместник-декан и на Философския факултет по учебната дейност (2011 – 2015 г.). Проф. Вълчев е ръководител на Катедра "История и теория на културата" (2011 – 2019 г.). Той е научен секретар на Катедрата "История и теория на културата" (2003 – 2011 г.). Ръководител е и на магистърската програма "Мениджмънт и социализация на културното наследство". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 г.Проф. Георги Вълчев е 57-ят ректор на най-старото висше училище в България, като ще го ръководи в следващите 4 години.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ателие по шах – форма на социално общуване

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев , говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си.  Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Технологиите при лечение на редки болести напредват. Къде е България?

Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести, като подобрят възможностите за ранна диагностика и терапия. Д-р Антоанета Тончева, генетик и молекулярен биолог, споделя своите мнения за значението на ранната диагностика на редките болести, които често са генетично обусловени. Такава диагностика може да доведе до по-бързо..

публикувано на 27.02.24 в 12:03

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Дарко Ангелески и Петра Димитрова

Коктейлният вкус на София

Майсторството и въображението в използването на различни аромати, съставки и текстури. Как се съчетават класически рецепти със собствени интерпретации? За  коктейлната култура в България и вкусът на софиянеца – разговор в "Нашият ден" с  бар майстора Дарко Ангелески и съпругата му Петра Димитрова.    Какъв е вкусът на София - розата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:23
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12