Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор по икономика предлага създаване на комитет в подкрепа на иноваторите

| обновено на 05.12.23 в 13:37 | Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последното издание на предаването "Нашият ден" беше представена една иновативна екоикономическа антикризисна програма, която се основава на идеите на професор по икономика Божидар Попов. Тази програма получава подкрепа от Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и редица университети, неправителствени организации и научни институции.

В интервю за "Нашият ден" проф. Попов разкрива основните принципи и цели на антикризисната програма, както и потенциалните ползи от нейното използване.

По неговите думи в "сърцето на тази програма лежи идеята за създаване на мозъчен тръст или комитет към Министерския съвет, чиято роля е да подкрепя иноваторите в различни области, особено в икономиката и опазването на околната среда". Важно е да се отбележи, че този комитет няма да получава финансиране от държавния бюджет или общините, а ще се самофинансира.

Професор Попов обяснява, че целта на програмата е да подкрепи идеи и проекти, които съчетават икономическа ефективност със съхранение и подобрение на околната среда. Това означава, че програмата ще насърчава иновации, които са не само икономически изгодни, но и имат положителен екологичен отпечатък.

Професорът дава пример за приложението на програмата в селското стопанство, където е важно да се засили контролът върху борбата с вредителите, като се използват по-ефективни и екологично приемливи методи.

По думите на проф. Попов тази иновативна и екологично насочена антикризисна програма предоставя надежда за бъдещето на България, като съчетава икономическия напредък със запазването на природните ресурси и околната среда.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ателие по шах – форма на социално общуване

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев , говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си.  Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Технологиите при лечение на редки болести напредват. Къде е България?

Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести, като подобрят възможностите за ранна диагностика и терапия. Д-р Антоанета Тончева, генетик и молекулярен биолог, споделя своите мнения за значението на ранната диагностика на редките болести, които често са генетично обусловени. Такава диагностика може да доведе до по-бързо..

публикувано на 27.02.24 в 12:03

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Дарко Ангелески и Петра Димитрова

Коктейлният вкус на София

Майсторството и въображението в използването на различни аромати, съставки и текстури. Как се съчетават класически рецепти със собствени интерпретации? За  коктейлната култура в България и вкусът на софиянеца – разговор в "Нашият ден" с  бар майстора Дарко Ангелески и съпругата му Петра Димитрова.    Какъв е вкусът на София - розата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:23
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12