Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежкият писател Атле Нес – най-добрият биограф

Снимка: @ik.izida

В рамките на Софийския международен литературен фестивал предстои участието на известния като един от най-добрите в писателския жанр биография – норвежецът Атле Нес. Читателите могат да се срещнат с него в Мраморното фоайе на НДК. Той ще дава автографи на книгите си. Автор на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей, апостол Павел и Мунк, Нес е превеждан на много езици. С книгата си за Галилей спечелва най-голямата литературна награда в Норвегия – "Браги":

"Добрата биография не трябва да съдържа само факти, а и да е много разказвателна, да има действия и описания, които да са интересни на читателите, за да бъде тя увлекателна. За един биограф е много важно да е обиколил местата, които хората, за които пише са обитавали. Спомням си как, когато писах за Караваджо, се разхождах в Рим и се опитвах да се абстрахирам от средата съвременната и да си представя какво е било тогава.


Една от най-забележителните личности, за които пише Нес, е биографията на Леонардо Да Винчи, който се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса. Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист, трудности в неговия живот, които може би са били предизвикателства пред неговата гениална работа. 

Последният роман на Атле е "Майсторът на палатки", посветен на апостол Павел. Той се основава на вярата, за да преодолееш страха от смъртта. Друга личност, за която норвежецът създава биография – това е Едварт Мунк, най-известната му картина е "Викът" – символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Биографията за Галилео Галилей – бащата на съвременната наука донася наградата "Браги" на Атле. В картините на Караваджо живее, страда или умира животът на Италия:

"Той успява да улови пулса на жестоката действителност върху платното си, живописта му е лишена от наивистичност и затова сякаш трудното му детство е виновно в добрия смисъл на думата" – споделя още Атле Нес.

Повече чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35

Брас Бендът на НМУ: Културен обмен и концерт в Ротердам

Тази НМУ "Любомир Пипков" чества 120-годишнина от своето основаване и 120-годишнината на патрона на училището – Любомир Пипков. По този повод на 24 май в зала "България" ще се състои юбилеен концерт, в рамките на Софийски музикални седмици. Планирана е богата юбилейна програма и издаване на Годишник на училището.  Повод за разговор в "Артефир" с..

публикувано на 23.02.24 в 14:27