Шеф готвач Иван Звездев се включи директно от Бургас и сподели някои вкусни и лесни рецепти за Никулденската трапеза по време на участието си в предаването "Нашият ден". Тази традиционна трапеза, честваща свети Николай, покровител на моряците и риболовците, е момент за семейно събиране и наслаждаване на вкусни ястия.
Един от най-лесните начини за приготвяне на риба, споделен от шеф Звездев в предаването, е с използване на рибно филе. Тази опция е идеална за заетите хора, които искат да приготвят вкусно ястие бързо и лесно. Просто намажете филето с малко мазнина и го поръсете с копър, сол и пипер. Печете го във фурнатата на 200 градуса в тавичка, която предварително сте покрили с хартия за печене. Този начин на приготвяне ви осигурява сочна и вкусна риба, само за 15-20 минути.
За по-голямо предизвикателство и по-съществено участие в приготвянето на трапезата, Звездев предложи пълнения шаран. Този вариант изисква малко повече време и усилия, но резултатът е страхотен.
Започнете с чист шаран и го осолете, след което го измийте. Можете да го изкиснете в айрян за около час и половина, като важно е рибата да се осоли и поседи 20-30 минути така.
За да направите плънката за шарана, задушете нарязан кромид лук и добавете орехи и малко ориз. Тази плънка придава на рибата богат вкус и текстура.
Традиционната Никулденска трапеза с риба е отличен начин да почетете морската традиция и да зарадвате близките си с вкусни ястия. Без значение дали ще изберете лесния начин с рибно филе, или ще се заемете с приготвянето на пълнения шаран, тази традиция ще ви донесе радост и удоволствие.
Коя е любомата рецепта на шеф Звездев за приготвяне на шаран? Чуйте в звуковия файл.
Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..
В последния брой на рубриката "Темата на деня" от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..
Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..
В последното издание на рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" засегнахме темата за вдъхновението в доброволчеството. Наш гост беше Катя Кутянова, носител на наградата "Times Heroes" за принос към доброволческата култура в България. В разговора Катя сподели своята лична история и как доброволчеството е станало част от живота ѝ ...
В двора на читалище "Съгласие 2007" в Жабокрът, където се провежда празника на зелника и сладките изкушения, въпреки лошото и дъждовно време, бяха наредени по масите различни тестени вкусотии – зелници, баници, пити, погачи и изкусителни сладкиши. Звучеше музика, прииждаха гости и участници от близо и далеч. Така, в кюстендилското село Жабокрът..
"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска ...
От 7 май (02:00-03:00), в три последователни нощи по същото време започва "Музиката, която обичам" с нов (стар иначе) водещ - може и да го разпознаете на..
По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg