Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Йосеф Хадад
Снимка: личен архив

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за жестокостите, които са изпитали, в "Мрежата" разговаряме с Йосеф Хадад, арабско-израелски активист и гражданин на Израел. 

Какво се случва със семейство Бибас и тяхното 10-месечно бебе? Как работи пропагандата на "Хамас"? Какви са настроенията в арабската общност в Израел? Какво трябва да знае светът за "Хамас", която нарича собствените си цивилни граждани "мъченици"? Защо това не е червена светлина за тях, че са използвани и манипулирани? Има ли оптимистично решение за конфликта в Близкия изток?

Превод на Мария Хаздай

Йосеф ХададКак се става терорист

"За съжаление образователната система в Палестина е лоша и за сравнение можем да я съпоставим с това, което учат арабите в Израел. В материята няма никакво подклаждане на  омраза срещу евреите или срещу Израел. Разбира се, има крайни малцинства и в страната, но когато видим образователната система и съдържанието, което се преподава в Газа, на Западния бряг или в източната част на Йерусалим, защото въпреки че официално тя е под контрол на Израел, всъщност съдържанието на това, което се преподава на децата, се определя от Палестина, то нещата си идват на мястото. 

Мога да ви дам пример с учебник по математика. Ако е нормално в задача по аритметика да се правят упражнения с количество ябълки – кой колко има и какъв е общият им сбор, то за същата задача в един палестински учебник  се използват експлозиви, войници и терористи, ранени, убити или живи. Аз разполагам с такъв учебник. Когато имаме примери от задачите по математика, които подклаждат омраза и тероризъм, е ясно как се става терорист. Освен уроците се организират и лагери за децата в Газа. Има и видео за летни лагери, в които участват 8-9-10-годишни деца, които преминават военни обучения."

Кой е врагът на палестинците

"Не, това не са нито евреите, нито Израел, нито арабите. Врагът е терористичната организация "Хамас". И ще ви дам за пример как сме виждали и чували палестинците да крещят, но техните гласове остават заглушени от арабските медии. Имаше репортаж на "Ал Джазира", в който говореха с палестинец и той зададе на висок глас въпроса защо войниците на "Хамас" се крият между обикновените граждани, защо използват мирните хора за прикритие? И тогава журналистът просто го избута и избяга надалеч по възможно най-бързия начин. Никой не иска тези хора да бъдат чути, а те, хората в Палестина, питат защо "Хамас" се ползват от тях, защо използват домовете им за щит? 

И сега, след като израелската армия успя да влезе в Газа, имаме доказателства как се копаят тунели, как за прикритие се използват училища, построени от ООН, как се използват болници и под тях има тунели за складиране и на взривни материали? И всъщност "Хамас" държат като заложници не само отвлечените, те държат като заложници и палестинците в Газа. Всеки път когато се изстреля ракета от Газа към Израел, това се превръща в  двойно престъпление, извършено от тяхна страна. Така че "Хамас" е врагът и ако хората ги е грижа за палестинците, за Газа, ако искат да им помогнат, то трябва да подкрепят Израел, защото единствената свобода, която е за тях, то това е живот без "Хамас".

Йосеф Хадад в кибуц Беери след 7 октомври 2023 г.Войната и ООН

"Преди да кажа какви дейности планираме по отношение на ООН, искам да поговоря малко за организацията и как е създадена тя, защото всъщност ООН е лицето на мира, на едни балансирани идеи и същевременно председателят на ООН каза, че това, което се е случило в Израел и Газа, не се случва в условията на вакуум. Редица организации към ООН, както и други организации, занимаващи се правата на жените и пр, не подкрепиха Израел по време на събитията и това е ясен пример за предубедеността на ООН спрямо Израел, и искам тука да посоча, в тази връзка, други страни като Северна Корея, Сирия, Иран, Куба, Венецуела. Там човешките права се нарушават в много по-голяма степен, отколкото това става в Израел, но Израел е в пъти по-критикуван, отколкото са всички тези държави, взети заедно. 

Иначе какво виждаме? Виждаме жертви и от двете страни – палестинци, които загиват, мюсюлмани в Китай биват затваряни в лагери, в Северна Корея даже не могат да вдигнат глава и да дишат, защото са управлявани от диктатор, в Африка и в Близкия изток също има много хора, които въобще не са свободни, но същевременно Израел е обвиняван много повече от всички тях, при положение че страната е единствената демокрация в региона. 

Планираме демонстрация пред сградата на ООН в Ню Йорк и Женева, защото ние не искаме да допускаме това лицемерие, това отношение към Израел и не искаме да допускаме това мълчание."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50