Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 11 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"В служба на любовта", разказ от О'Хенри – 1 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Започваме новия ден с концертната версия от джаз-фестивала в Туркоен на последния албум "Clap!" на един от нашите "кръстници", швейцарският тромпетист Ерик Трюфа(з). За втори път тази година, Ерик дава израз на почитта към любимите си филми – от "La Strada”, през "Fantomas” до "Нещата от живота".
Сравнително младият барселонски композитор и продуцент Раул Рефри, част от траекторията на звезди от Силвия Перес Крус до Росалия, (не) изненадва с поредното си дуо, този път със съгражданина си Педро Виан, също композитор и продуцент по-скоро в електронните жанрове.
На басиста на Е.С.Т. Дан Берглунд в триото "Римден" тази нощ гостува китаристът Джон Скофийлд. Слушаме и още една формация на Берглунд – формираната от него в 2009 "Тонбрукет".
Следва още едно скандинавско трио с гост английски джазмен – пиано-триото на норвежеца Еспер Ериксен плюс саксофона на Анди Шепърд.
Финалът е доста по-горещ като саунд – "Алма Латина", Алфредо Родригес, Ийлиан Каньисарес. От мамбо до боса.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фестивална и коледна музика от Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Християн Цвятков, Снежка Донева, Виолета Маринова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Хитрата лисица", по корякска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 6 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: От 11 до 20 декември в Регионалния исторически музей в Смолян ще отвори врати традиционното ателие за изработване на родопски сурвачки. Анна Болгурова, музеен педагог в РИМ "Стою Шишков" - Смолян, разказва повече за традициите и тънкостите на това изкуство.
• На днешната дата през 1881 година в Пловдив е основан първия в страната професионален театър. Драматичният театър носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов. За годишнината и предстоящото представяне в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на книгата "Пловдивска театрална хроника", която е събрала спомените на един от първите актьори и изследователи на зараждането на театъра в Пловдив – Георги Миятев. Разговор с драматурга Александър Секулов.
• Преди 51 години на този ден на Луната каца последната пилотирана мисия "Аполо 17". Защо повече от 50 години никой не е стъпвал на Луната и защо и 12-те астронавти, стъпили на земния сателит са американци? Какво да очакваме от предстоящата мисия "Артемида" и недостижима фантазия ли е българин да е сред следващите, стъпили на Луната – разговор с доц. д-р Владимир Божилов – зам. декан на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
• В Световния ден на тангото разговаряме с Иво Парушев – организатор на честването му в България за историята на този чувствен танц и събитията, посветени на честването му.
• Разговорът: В Международния ден на планините говорим с планинския водач и инструктор по оцеляване Момчил Цветанов за поведението, което трябва да имаме в планината, така че да опазваме природата и своята безопасност.
• Подкаст: "Зелената сделка" и справедливостта – най-добре "говорят" добрите примери. Автор: Лилия Големинова.
• Terra Култура
- Емисия новини в Terra Култура.
- Спомен за актьора и режисьор Николай Бинев 20 години след отпътуването му от този свят – за пропуснатите мигове, театъра и един сонет на Шекспир – коментар и записи от Архивния фонд на БНР.
- "Между фактите и фразите: ямболски истории" – една книга за Ямбол, но и за основаването на Българското книжовно дружество в България, от наследницата на известния ямболски род и журналист Мария Качулева.
- Родена в България: за таланта, музиката, цветовете и шанса да покориш света! – разговор с Михаела Колева, която стана носител на трета награда от Третия международен конкурс по композиция Synesthesis. В листа от отличия през 2023-а година записва и първа награда за сценична пиеса "Театър на сенките" в Конкурса на къща-музей "Панчо Владигеров", както и трета награда от Международния конкурс за филмова музика Four For Music. Като съвпадение е и музикален редактор в БНР.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Продукции от 2023 година: "Crooning Undercover" на популярния в България певец и автор Марио Бионди. Албумът е на музикалния пазар от 29 септември 2023 г.
• Нови продукции с коледно настроение: "Christmas Time Is Here" на нидерландската вокалистка и авторка Фей Клаасен.
• Нови сингли на Никол Зурайтис и Сирил Еме, Сара Макензи…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Светлана Тарашоева
• Сули Сеферов за изложбата "Сули Сеферов и приятели. Юбилейна изложба" в пловдивската галерия "Артистика" по случай 80-годишнината му.
• Любен Дилов за книгата си "Български антинародни приказки".
• Изложбата "В огледалото на Рембранд" в галерия "УниАрт4 на НБУ – разговор с куратора д-р Тодор Петев.
• "50 секунди" - театрална премиера на Компания "Дерида" с автор Сабина Стефанова и режисьор Живко Желязков.
• Композиторката Добринка Табакова за годишното отличие на Британския съюз на композиторите.
• Премиера на новия роман на Мирослав Пенков "Река в лабиринта".
• Какво е да управляваш театър извън столицата? – новият директор на Драматично-куклен театър Враца Владлен Александров.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на камерен ансамбъл "Софийски солисти".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Парадокси на образованието
Медали на международните олимпиади по природо-математически науки и функционална неграмотност – поглед отвътре и отвън. Разговор с Никола Каравасилев – един от ръководителите на националните отбори по физика и астрономия и Ванухи Аракалян – председател на Варненския апелативен съд.
• Еврика! Успешни българи!: "Да инвестираш в бъдещето" – за работата на фондация "Еврика" с младите хора ни разказва изпълнителният ѝ директор Григор Цанков.
• Светове: "Поетично в света на мистичното" – разговор с Моника Атанасова – Ганчева за новата ѝ стихосбирка "Стихове за Аллах".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Ани Маринова
Пазители на старината – Епизод 2: Етнографи - визионери
"Да се събере и запази всичко, що е оцеляло от старинско време досега и което представлява националните черти и особености на народния бит - ето основната задача на етнографията", пише първият директор на Народния етнографски музей – Димитър Маринов, оставил ни може би най-богатите етнографски описания на традиционната култура на българите. Вторият епизод от поредицата "Пазители на старината" представя етнографите - визионери, хората, които успяват безпроблемно да впишат младата българска етнографска наука в европейската научна парадигма, да създадат нейните институции, методология и периодичен печат. Това става в първите десетилетия след Освобождението на страната. По това време личности и събирачи като Петко Славейков и Кузман Шапкарев продължават да работят. Но този период ще представим с имената и дейността на Димитър Маринов и на проф. Иван Шишманов, и двамата родени в Османската империя. Димитър Маринов, получава образованието си в нейните граници, а Иван Шишманов учи в големите европейски университети. Изследователските им пътища се преплитат през целия им живот и тези професионални контакти
се оказват доста плодотворни.
Гости в епизода са главен асистент доктор Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с национален етнографски музей при БАН, доц. д-р Еля Цанева от секция Историческа етнология към същия институт и доц. д-р Николай Папучиев, преподавател във Факултета по славянски филологии в СУ "Свети Климент Охридски". Ще чуем и гласа на известния фолклорист Елена Стоин, който съхранява "Златния фонд" на Българското национално радио.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Изкуството да създаваш книги - гости: Капка Кънева, илюстратор, Бойка Доневска, съставител на сборника "Книга, илюстрация, печатна графика", с който се отбелязва 100-годишнината на специалността в Националната художествена академия.
• Моята история, моята тема: В Байракли джамия в Самоков се представя едно от най-ярките имена на българската фотография – Лоте Михайлова.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Богдан Донев отправя покана за концерта "Играорци и приятели".
• С главния художествен ръководител на ОФА "Загоре" – Христо Иванов отбелязваме 50 години от обявяването на състава за професионален и представяме концерт-спектакъла "Път през годините".
• Валентин Вълев разказва за XV "Празник на пелина".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Аделина Александрова
Концерт от програмата на фестивала във Вербие - откриване на музикалните празници. Свири Фестивалният оркестър на Вербие с диригент Зубин Мета и солистка Юджа Уанг - пиано. В програмата: Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър № 3 в ре минор, опус 30; Ектор Берлиоз – Фантастична симфония, опус 14.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Шведската писателка Ия Йенберг. За литературните ѝ интереси и търсения, и за тенденциите и насоките на писане в нейната страна.
Епизод от поредицата "Градски детектив", посветен на Васка Емануилова.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Времето е 70-те години на миналия век, когато Джон Маклафлин създава "Махавишну оркестра" под давлението на своя индийски гуру Шри Чимной. Това е период, в който много рок музиканти се отдават на изследване на Изтока като част от своя личен мироглед и духовно израстване, търсейки нов извор на творчеството си.
Рави Шанкар е най-големият майстор на инструмента ситар и умело го вплита в рок и джаз звученето си. През 50-те години на миналия век той се превръща в почетния гуру на рока, след като посвещава Джордж Харисън в тънкостите на ситара.
Създавайки формацията "Шакти", Джон Маклафлин събира най-изявените за времето си индийски музиканти. Така съчетава индийската традиционна класическа музика с рок и джаз, за да се роди авангардния джаз.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 25 февруари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Вражалец" от Ст. Л. Костов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Доктор Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 24.02.24 в 08:10

Събота, 24 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Новини от българската и световна музикални сцени. Нови сингли. На този ден през годините. Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 23.02.24 в 16:56

Петък, 23 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Цветан Цветанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 22.02.24 в 08:20

Четвъртък, 22 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 39 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Eric Clapton & Wynton Marsalis Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln..

публикувано на 21.02.24 в 08:20

Сряда, 21 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 38 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 20.02.24 в 15:46