Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

Снимка: Wikipedia

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в пустинята.

Третият епизод от демоничното издание на Радиоенциклопедията, посветено на дявола в европейската култура и представи през вековете, се занимава с мотива за срещата с дявола. Разглеждаме го през житията на светците, които дяволът неизменно идва да изкуши както в прословутите изкушения на пустинника св. Антоний.

Жените са друга рискова категория, подложена на сатанински домогвания в контекста на принципната мизогинна нагласа, която води началото си още от Античността. Обладаните от дявола вещици дълго обсебват въображението на Запад и с процесите срещу тях се натрупва цял корпус от текстове с описания на различните проявления на демоните и взаимодействието им с човешките същества.

Проследяваме също така генеалогията на пагубния фаустовски мотив – договора със Сатаната, още едно превъплъщение на темата за срещата с дявола.

Изследваме тези въпроси с медиевиста проф. Георги Каприев, Жан-Марк Мандозио, специалист по неолатинска литература и преподавател в Практическото училище за висши изследвания в Париж, литературоведа проф. Валери Стефанов, доц. Герасим Петрински, автор на монография върху образа на демона във византийската агиография, и писателя и киновед Благой Иванов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Една от най-красивите книжарници в света е в Буенос Айрес

Аржентинците са четяща нация! В автобусите и метрото пътниците не са забили поглед в мобилните си телефони, а в книги или списания. В ресторантите и кафенетата е прието да оставиш вестника си на масата – за следващия посетител. А в книжарниците никой не прави забележка на хората, които използват магазина за безплатна библиотека, където да почетат на..

публикувано на 03.03.24 в 16:10
Д-р Джина Дундова-Панчева

Здравословен начин на живот – гаранция за здрави деца

Бременните жени и родилките са изключително грижовни към бебетата си. Но за съжаление, съществуват някои обстоятелства извън техния контрол, които могат да доведат до необратими последствия. Едно от тях е церебралната парализа (ДЦП), известна още като мозъчна парализа, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева. Инфекции..

публикувано на 03.03.24 в 08:10

В търсене на мирния път за справяне с насилието в училище

Няма едно решение, казва училищната психоложка Анет Маринова. Тя е част от Професионалната общност за приобщаващо образование, обединяваща учители, директори, психолози, логопеди, педагогически съветници, медиатори и университетски преподаватели, търсещи заедно решения за сложни казуси от практиката си. Срещите на професионалисти с различни..

публикувано на 02.03.24 в 08:35
Институт по полимери - БАН

Ерик Димитров е тазгодишният носител на наградата "Изявен млад учен в областта на полимерите"

За 21-ви път на 1 март в Института по полимери в БАН, Съюза на химиците в България и Българското полимерно дружество, организират тържественото връчване на наградата, на името на проф. Иван Шопов – "Изявен млад учен в областта на полимерите". Иван Шопов е бил дългогодишен директор на Института и учредител на тази награда, уточни по програма "Христо..

публикувано на 01.03.24 в 14:25
Елжана Енчева (вляво)

Елжана Енчева за втори път печели конкурса "Млад предприемач в науката"

Елжана Енчева, докторант в катедра "Неорганична химия" на Факултета по химия и фармация, спечели за втора поредна година, първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач в науката", организиран от Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски". Тя получи финансиране от 10 000 лв. за проекта "Енергоспестяващи мазилки"...

публикувано на 01.03.24 в 08:15