Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

Емилия Димитрова-Данкова (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ
Снимка: АКФ

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България.

Емилия Димитрова от платформата "За истината" спечели наградата за "Регионална журналистика". Тя бе отличена за серията от публикации, посветени на състоянието и управлението на Държавната психиатрична болница в Севлиево. Емилия Димитрова даде своето първо интервю на "Мрежата", часове след като получи наградата.

Истината "За истината"

"Работя в тази платформа от самото ѝ начало. Тя беше създадена с идеята да даде трибуна на регионални журналисти от вътрешността на страната. Повечето от нас имат собствени сайтове или медии, а някои имат и печатни издания, но така или иначе, говорейки за това, което се случва в регионите, в които живеем и работим, ние не постигаме необходимата публичност, защото правим разследвания, правим критична журналистика, всъщност всичко, което аз обичам да казвам, че е честна и качествена журналистика, но кръгът си остава затворен. Това правим ние в "За истината". Ние сме в различни краища на страната, но ни обединява истината и желанието да правим журналистически разследвания, все още. Това, че не ни е страх да казваме нещата такива, каквито ги виждаме и каквито смятаме, че трябва бъдат, е обединяващото между нас.

И ставаме все повече, което е хубаво."

Препъникамъните пред регионалната журналистика

"Те са едни и същи от много години, може би от времето, когато се започна това целенасочено бавно убиване на регионалната журналистика. Всички очакват да кажа, че това е свързано с липсата на финансиране и ще са прави, но за мен, на първо място, е отношението към критичния журналист в регионите във вътрешността на страната и игнорирането на журналистите от властта, пренебрегването на работата ни, отношението към нас, най-общо казано. 

Аз винаги съм казвала, че отношението поражда отношение. В момента, в който нас явно, тенденциозно и абсолютно открито ни игнорират от случващите се събития в местата, в които работим, лишават ни информация, дори от най-елементарните прессъобщения, които редовно пристигат от институциите, но които при нас не пристигат, с това, че не ни канят  на пресконференции, с това, че нямаме информация дори за регулярната среща – готова ли е Общината за зимната обстановка, дали пътищата са готови за зимата, са  онези дребни  неща, които те карат да се чувстваш изолиран и понякога убиват желанието  да работиш. 

Но за да не звуча прекалено емоционално, то ще кажа, че в Севлиево, където работя аз, има някакво раздвижване след последните местни избори и властта прояви желание да общува със Севлиево онлайн, която е създадената от мен медия. На 13-ата година те разбраха, че няма как да игнорират една медия, която е най-четената в общината. Но това е битка, ежедневна, ежечасна битка с управлението."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


Снимки – АКФ

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква лекарствена политика планира МЗ?

На четвъртия месец от действието на забраната за изнасяне на инсулин здравното министерство я удължи с още един месец с мотив, че е работеща мярка и че към момента няма недостиг на инсулин у нас. Последваха нови сигнали за липса на инсулин в аптечната мрежа . Според зам.-министъра на здравеопазването виновни за недостига на медикамента са търговците на..

публикувано на 28.02.24 в 15:32
Снимката е илюстративна

Идентичност и народопсихология: Какво ни прави българи?

В края на февруари преди 125 години излиза прословутата статия на Константин Иречек, в която той споделя свои наблюдения върху политическия живот в България и върху характерни тогава черти на българите.  Днес психологът и университетски преподавател д-р Ясен Димитров , автор на книгата "Какво ни прави българи: разкриване маркерите на българската..

публикувано на 28.02.24 в 14:04
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Украйна - две години след началото на войната

Доротея Николова от Радио Варна беше гост в рубриката "Темите на деня" на предаването “Нашият ден“. Тя е автор на подкаст за войната в Украйна по линията "Евранет плюс". По нейните думи новините за Украйна отразяват началото на пълномащабна война на 24 февруари, но реално тази конфликт е съществувал осем години преди това. "През последните..

обновено на 28.02.24 в 11:32

Време на комуникационна революция: Имаме ли сходна реалност?

Вече няма всички. В дигиталната реалност, която обхваща все по-голяма част от живота на всеки човек, усещането за общност, съществуването на общовалидни факти и пресичането на гледни точки става все по-недостижима цел. Гост в "Нашият ден" е Мария Милушева - творчески директор на рекламна агенция - за да отговори на въпроса: "Имаме ли сходна реалност?"..

публикувано на 28.02.24 в 09:37