Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люлин – кварталът, който е част от плътта на града

Снимка: Wikimedia

Заспивате и се будите между четири стени, които усещате като свой дом. Мълчите, мечтаете, храните се, изпитвате всевъзможни емоции, изживявате желани и нежелани лични събития, споделяте думи, мисли, чувства, живота си между същите тези стени. Познавате хората в блока, тези в магазина, трудно бихте сбъркали шума на улиците, рутината на ежедневието в квартала. Всичко ви напомня на детство, на години, в които сте се изграждали като Аз-а, който сте днес. И така, докато живеете, пишете история. Вашата лична, но и тази на родното си място. Кварталът, който е част от плътта на града – един от всички органи на страната, от обживените кътчета история на България.

Паметта на града всъщност е всеки негов квартал, в който живият живот вирее чрез нас, хората. А във фокуса на "Какво се случва" беше "Люлин". Този – облечен в стигми, предразсъдъци, криминални сюжети, улични истории, панелни блокове и сивота според някои – е толкова богат на култура, че си заслужава разказите.

Може да не ви се вярва, ако следвате правилата за оцеляване в крайния столичен квартал, но именно в "Люлин" може да стане дума за лятно кино, фотографски изложения, литературни клубове, паметници с историческо значение, духовност и много идеи за архитектурен и градоустройствен прогрес. Кварталът си има културна карта, която може да ви отведе на непознати за вас места, пълни с истории. Главен герой в тях, разбира се, е човекът. Личността, която докато изгражда пътя си, създава среда около себе си.

"Люлин" си има и Историческа работилница. В нея група ентусиасти, които искрено вярват в това, че трябва да помним миналото, защото днес го пресъздаваме – винаги с надеждата за по-добри резултати – събират, съхраняват и популяризират културно-историческото наследство на района. След като преименуваха една от улиците в квартала на големия български алпинист инж. Христо Проданов, сега са напът да направят същото с конкретна спирка на градския транспорт, която да се казва "Културен център "Люлин". Възнамеряват и да наименуват 100-метрова алея, която да напомня за Борис Годжунов – певеца, носител на "Златен век", изживявал историята си в най-многолюдния квартал в София, който все още се слави и с най-добрата инфраструктура в града.

Виктор Топалов, Светлин Тачев, Таня Димова и Габриел Тачев
Виктор Топалов, Габриел Танчев и Светлин Тачев от "Историческа работилница "Люлин" гостуваха в "Какво се случва", за да говорят за кварталите и личностите, които пишат миналото, настоящето и бъдещето на столицата и страната.

"Тази спирка е толкова ключова, през нея минават толкова много хора ежедневно, и тя носи името спирка "Улица 308". И ни звучеше някак не точно по най-добрия начин. Благодарение на културния център в квартала – "Културен център "Люлин", и това, че тази година той отбелязва 30 години, решихме, че може би тази спирка и съседната ѝ, която се намира от другата страна на булеварда, заслужават вместо "Улица 308" – да се казват "Културен център "Люлин". За да може всички тези хиляди хора, които прекосяват ежедневно спирката и чуват по системата или гледат в интернет разписанието, да знаят, че в "Люлин" има един такъв културен център, който при това извършва много активна културна дейност", каза Виктор Топалов по повод една от новите инициативи на Историческата работилница.

"Това всъщност е една концепция още от 80-те години в "Люлин", в която група интелектуалци и общественици се събират и обсъждат идеята, че тези улици трябва да имат други наименования от номера", обяснява Габриел Тачев.

Именно от срещата през 1983 година се вдъхновяват ентусиастите от "Историческа работилница "Люлин". От нея са минали точно 40 години, а идеите, които са се обсъждали тогава, са идеите, които работилницата се стреми да реализира сега.

"Ние сме техни духовни наследници. 40 години по-късно, на практика без да знаем дори, че това нещо се е случило, в последствие установихме, тези идеи ги е имало. Обсъждали са се, дискутирали са ги. Опитвали са се да направят нещо, да променят, защото "Люлин" – със създаването си – е образец за социалистически квартал. Всъщност той е едно голямо сиво, бетонно чудовище. Архитект Тодор Булев е един от бащите на това "Люлин" да е оцветен, да има живот, да бъде внесена култура в него. Ние се свързахме с архитекта и той беше изумен, че наистина 40 години по-късно има хора, които от само себе си откриват тези идеи", допълни Светлин Тачев.

Всичко за:
• вижданията, зародили се на срещата през 1983-та година;
• архитектите Тодор Булев и Кирил Бочков, допринесли за развитието на квартала;• социалистическото наследство, което в действителност привлича, при това най-вече чужденците;
• дейностите, които "Историческа работилница "Люлин" е успяла да извърши през отминаващата вече 2023-та;
• алеята, която в един момент може да носи името на Борис Годжнунов;
• мисията да завърнат хората към представата за личността, част от една общност;
• крачката напред към миналото на квартал "Люлин";
• усещането да се отъждествяваш с квартала си и да имаш самочувствие, живеейки в него,

чуйте от Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

Новият брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42