Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 21 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Има повече неща", разказ от Хорхе Луис Борхес – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Първата част на концертния албума "Falling In Between Live" на група Тото.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Франция и мелодични канцонети от южната част на Италия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Добромир Велев, Татяна Скечелиева, Митко Гроздев, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Неочаквано изпитване", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Грозното патенце" от Ханс Кристиян Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Божидар Александров
• "Епизоди от живота": Трима български учени изследват инфлацията и паричните реформи в България от 1750 година до днес - някои от изводите коментира доц. Ралица Симеонова-Ганева от Софийския университет "Св. Климент Охридски".
• Темите на годината на режисьора и актьор Явор Костов-Йондин, ръководител на театралните проекти на Ателие "Пластелин", който ще ни каже и как да не бъдем себе си в деня на пърформанса на дизайнера Фредерико Сантяго и актрисата Джулия Портес.
• Годината за хората с увреждания – разговор с Валентина Ташкова от Сдружение Общност Мостове.
• "Разговорът" за клубната (и не само) 2023 година: с Александър Владимиров, създател на "Фонотека Електрика", онлайн медия "за електронна музика и за случващото се по клубове, мазета и афтъри", и с Владимир Ванков, чиято биография води през историята на различни популярни клубове, фестивали и събития в София и цяла България.
• Евранет плюс
• Денят делово
- Бюлетин с новини от сферата на икономиката.
- Потребителската кошница преди празничните дни – подаръци, трапеза и какво още? Колко ще похарчим и как да се справим с бюджета? Разговор с Адриан Николов от Института за пазарна икономика.
- Как изглеждат финансите на младите българи в Испания, Нидерландия и България? Включване от Испания на Горица Лозанова и от Нидерландия на Неда Гергова. Коментар на Адриан Николов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Празничният албум "We Wish You The Merriest!" на американските актьори и вокалисти Сет Макфарлън и Елизабет Гилис, е на музикалния пазар от 3 ноември 2023 г.
Албумът е записан в легендарното студио "Abby Road" в Лондон и съдържа най-популярните коледно-новогодишни мелодии,
в акомпанимент на симфоничния "Dream Town Orchestra” с аранжор и диригент английският композитор Андрю Коти.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Излезе от печат първи том от сборника "Ходене по буквите" от Марин Бодаков с избрани статии от едноименната колонка във вестник "Култура", писани през периода 1997-2013 г. – разговор със Зорница Христова.
• Интервю с Агустина Бастерика за романа ѝ "Деликатесен труп".
Владимир Молев за романа на Джонатан Франзен "Кръстопътища".
• "Тайният живот на гъбите" – изложба на Венета Андрова в галерия "Структура".
• "Пред статива" – 120 години от рождението на Цветана Щилиянова (1903–1994), изложба в галерия "Средец". Разговор с куратора на изложбата Рамона Димова.
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Йоана Георгиева
Коледна музикална разходка през популярни европейски хорови класики.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Коя е Мелани Клайн и защо е толкова важна за психоанализата – разказват преводачката на нейните трудове Милена Статева и научният редактор на сборника "Завист и благодарност" Светлозар Василев.
• Науката не спи: Понякога учените се изправят пред откритие, което опровергава основните постулати на знанието – например бактерия, видна с просто око – как се стига до откриването ѝ – научаваме от Никола Кереков.
• Зелени минути: Годишен обзор на важните екологични теми

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
"Сън в лятна нощ" в творчеството на Пърсел, Менделсон и Бритън.
Шекспировата пиеса с музика на Менделсон.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Бежанците днес и преди век
Как възприемаме бежанците днес и как ги е посрещала страната ни след Илинденско-Преображенското въстание? Как вълните преселници от и към следосвобожденска България оформят българското общество? Националният етнографски музей към БАН отбелязва 120 години от въстанието с изложбата "Бежанци", съдържаща документи, снимки, спомени и интервюта с потомци на бежанци от Егейска Македония и Тракия. За наследството на някогашните бежански вълни и днешното положение – разговор със заместник-директора на музея д-р Иглика Мишкова.
• Моята история, моята тема: "Как да не бъдеш себе си", разказват гостуващите на резидентна програма в България бразилски артисти Джулия Портес и Фредерико Сантяго.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Родопската певица Татяна Скечелиева разказва за историята на творческия си път като солов изпълнител, който 17 години е част и от хора на ДФА "Филип Кутев".
През годините певицата реализира звукозаписи с ОНМ на БНР и често е гост-солист в концертите на радиосъстава.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Пианистът Георги Черкин разказва впечатления след премиерата на неговия "Галактически концерт". В предаването звучи документален запис от събитието, любезно предоставен от изпълнителя.
• Започна традиционният новогодишен музикален фестивал в Националния дворец на културата в София. Акценти от форума и разговор с диригента Емил Табаков, който представя програмата на Новогодишния концерт на 1 януари.
• Проф. д-р Адриана Благоева отправя покана за предстоящ коледен концерт на Хора на софийските момчета в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".
• Обобщение на трите издания на Международен хоров фестивал "Момчетата пеят" 2022/2023. Интервю с проф. д-р Адриана Благоева и проф. д-р Кремена Ангелова.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Ролята на изкуствения интелект в образованието и как ИИ би могъл да подкрепи учителите в преподаването и да бъде инструмент за обогатяване на междуличностната комуникация, а не за заместването ѝ – разговор със  Станислав Христов, мениджър Бизнес развитие в Център за творческо обучение.
• За социално-емоционалното образование и как ученето чрез игра помага на способността на младежите да се настроят творчески, да работят в екип и да се учат от грешките си – разговор с Валентина Венкова от екипа на Център за творческо обучение.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Джаз пиеси и песни, посветени на зимата. Изпълнения на Лари Карлтън, Боб Джеймс, Харви Мейсън, Натан Ийст, Франк Синатра, Дейв Грусин, Доналд Фейгън, Вини Колаюта…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02