Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден е! Внимавайте кого пускате вкъщи!

Обичаят Игнажден пресъздаден от ученици в Етнографския музей в Разград
Снимка: Етнографски музей - Разград

Православната църква отдава почит на паметта на Свети Игнатий Богоносец. С днешния ден започват предпразничните дни преди Рождество Христово. Този ден е известен и като Игнажден. В българските народни вярвания празникът заема особено място и е свързан с множество ритуали, чрез които се предсказва каква ще бъде предстоящата година.

Празнува се не само Игнажден, но празник имат и всички, които носят имена, произтичащи от думите "огън" и "пламък" – Игнат, Огнян, Пламен, Искрен и други подобни.

На този ден се извършва ритуалното "полазване" на дома. Този обичай представлява посещение на първи гост, известен като полазник. Полазникът има специална роля – да нарече за плодородие и благоденствие за семейството, чието жилище посещава.

В българската народна традиция се вярва, че в огнището на дома живее духът-покровител на семейната общност. Този дух се смята за защитник на домакините и мястото, където се съхранява семейният огън, който представлява живота и топлината в семейството.

Съвременните интерпретации на този древен обичай обаче са различни. Д-р Иглика Мишкова от Института по етнология и фолклористика при БАН споделя, че днес не всички приемат с лекота ролята на полазник. Това се дължи на промените в обществото и вярванията на хората.

Според д-р Мишкова много от традициите се променят и изчезват с течение на времето. Например, много хора в настоящето не биха се осмелили да бъдат първи гости в чужд дом, защото се тревожат какъв късмет биха могли да донесат. Също така старите правила за изнасяне на предмети от къщата и връщане им обратно също са част от традициите, но не знаем как се спазват.

Независимо от съвременните интерпретации и промените в традициите, Игнажден остава важен празник в българската култура.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02
Мануела Малеева

Мануела Малеева: За спорта и личната обществена отговорност

За спорта, темите на деня и личната отговорност на всеки, за да бъде светът по-добър, в "Нашият ден" говори легендарната българска тенисистка Мануела Малеева . Малеева споделя, че в днешно време твърде много теми предизвикват в нея тревожно чувство. Сякаш вече свикнахме с войната в Украйна и агресията на Путин, но всъщност този конфликт..

публикувано на 07.05.24 в 08:54

Светлата седмица от Гергьовден завършва с Тома Неверни

От Светли понеделник на Гергьовден, по нишката на Светлата седмица до Томина неделя и след неделната молитва на папа Франциск с великденското си послание към братята и сестрите от православните църкви, прозвучава: "Не на войната! Да, на диалога!". Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България? Какво е празникът на празниците в..

публикувано на 06.05.24 в 19:00