Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то човек в 21-ви век

Разговор за съхранението и развитието на човешкото във време на война, изкуствен интелект и други предизвикателства

"Целта на пропагандиста е да накара едни хора да забравят, че определени други хора са хора". Този цитат от Олдъс Хъксли, автор на "Прекрасният нов свят", звучи като особено важно предупреждение днес, когато заплахите за човека изглеждат повече от всякога. Но в него също така се съдържа и посоката за противодействие срещу опасностите – чрез "припомнянето" на общочовешкото, което ни обединява въпреки различията.  

Интригуващ разговор по тези теми, провокиран и от наградите "Човек на годината '23", се разгърна в предаването "Гласът на времето" по програма "Христо Ботев". Участие в интересната дискусия за предизвикателствата пред човека в 21-ви век взеха Силвана Павлова от фондация "Развитие и интеграция", правозащитният адвокат Деница Любенова, съпредседател на ЛГБТ организацията "Действие", както и Марио Гаврилов, директор "Комуникации и кампании" в Българския хелзинкски комитет.

"За мен да бъдеш човек е да бъдеш това, което Господ Бог ти е дал, образ и подобие Негово. От там насетне нашата среда, нашето обучение и образование определя как ще разгърнеш своите вътрешни нагласи и таланти", коментира Силвана Павлова, която работи по инициативи в подкрепа на хора с увреждания. "Това, което виждам, е, че нашата среда не предоставя съвсем условията те да разгърнат на сто процента своя потенциал", посочи тя.

На проблема с липсата на равенство пред закона пък обърна внимание Деница Любенова. Тя изтъкна, че "понякога, всъщност много често, дискриминацията към дадена група е законово закрепена – или тя е така наречената "институционализирана дискриминация".

"Тези конкурси не бива да ги разглеждаме като някаква олимпиада, в която някой печели златния, сребърния или бронзовия медал. Всичките номинирани в този конкурс заслужават ние, като граждани на тази държава, да им кажем едно огромно "Благодаря", каза Марио Гаврилов във връзка с конкурса "Човек на годината '23". По думите му той подкрепя "хора и организации, които са направили видими стъпки към промяна на обществото".

Събеседниците в студиото разгледаха темата за човешкото и през призмата на войната в Украйна и напредъка на изкуствения интелект, а също така и насочиха своя поглед към бъдещето на обществото ни и перспективите пред него.

Като допълнение към дискусията прозвуча и интервюто с Даниел Пенев, преводач на книгата "Добрият живот" от Робърт Уолдингер и Марк Шулц. "Ако всеки от нас иска да направи една инвестиция в живота си, която да му гарантира по-хубав живот, то това би било инвестирането на усилия и време в изграждането и поддържането на добри социални връзки", акцентира Даниел Пенев върху един от изводите в текста, който се базира върху най-дългото изследване на щастието в света.  

Целия епизод по темата за човека и човешкото днес можете да чуете от звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24