Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 25 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Горска приказка", разказ от Емилиян Станев

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Започваме с коледните мелодии в джаза от осмото издание на поредица на тромбониста Нилс Ландгрен "Коледа с приятели", в която се претворяват традиционни скандинавски мелодии, европейска класика и стандарти.
Припомняме си и някои от големите имена, напуснали джаз-сцената, без да са задължително джазмени и джаз-дами. Особени са и връзките им с бразилската музика, тясно преплетена с джаза в последните 6 десетилетия. Сред тях открояваме Лени Андраде (включително в дует с пианиста Фред Хърш) и Жоао Донату (в компанията на знаменитости като Жилберто Жил и Ванда Са). За някои може да са учудващи и джаз-забежките с бразилски конотации на напусналите ни една след друга Джейн Биркин и Шийнид О‘Конър.
Финалът е с Карла Блей - друга дама с голям отпечатък в историята на съвременния джаз, слушаме я заедно с Паоло Фрезу и Анди Шепърд.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Жизнерадостна, празнична фолклорна музика и уърлд от близо и далеч.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Валерия Момчилова, Деян Митев, Гергана Дачинова, Златко Кафеджиев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Коледата на Саймън" от Маргарет Стюърт Бърт

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Коледна песен" от Чарлз Дикенс

от 8.06 до 9.00 часа
Концерт забавна музика

от 9.10 до 11.00
Коледно издание на Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Рожденият ден на Сина Божий.
"Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение”. Това ангелско славословие огласило Рождественската нощ, като че ли най-добре разкрива същността на Христовото явяване в света. Няма нищо по-светло на небето от това да се слави Бог за всичките му благодеяния към човешкия род. Нима има нещо по-желано от мира на земята, който е начало на вся¬ко благополучие, а щастието на човеците идва от добрата воля и добрите отношения помежду им. Духовна радост и славос¬ловие блика от всяко вярващо сърце, защото Бог изпрати Своя Единороден Син, за да донесе небесно благоволение и мир, както и да помири човеците с Бога и един с друг. Той дойде между нас, за да премахне враждата и ни научи на любов, дал ни пример, пренесъл Себе Си в изкупителна жертва за нашето спасение. Дошъл да ни научи на истина и да прогони мрака на лъжата и заблудата от нашата душа, Христос ни спаси от греха и ни дарува истинската свобода. Синът Божи стана Син човечески, за да можем ние да станем синове Божи. На рождения ден на нашия Спасител ще се опитаме да ви направим съпричастни на това тържество заедно с проф. Калин Михайлов, поет и преподавател по западно европейска литература в СУ "Св. Кл. Охридски, монсиньор Христо Пройков – епархиен епископ на "Софийска епархия св. Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България", д-р Смилен Марков, преподавател по Християнска философия в катедра Библейско и систематическо богословие, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", протойерей д-р Добромир Димитров от православната българска мисия "Св. св. Константин и Елена" в графство Кент, Ваня Станчева, богослов. А чрез ПРС с репортер Теодора Церовска и звукотехник Михаил Михайлов може да усетите празничното настроение в София.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Избрано от коледния саундтрак на "Жълтата подводница". Изпълнения на Джос Стоун, Нора Джоунс, група "Чикаго", Оле Боруд, Индиа Ейри, Хосе Джеймс, Тори Еймъс, Преслава Пейчева…

от 12.20 до 14.20 часа
Радиотеатър
"Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд

от 14.20 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
В празничния следобед на Рождество Христово, Коледна оратория от Йохан Себастиан Бах звучи в интерпретацията на Людмила Хаджиева, Реса Колева, Любомир Дяковски, Георги Петков и Симфоничен оркестър и хор – "София" под диригентството на проф. Емил Янев.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Рождеството в нас
В деня на Рождество Христово разговаряме за вътрешното преживяване на празника от всеки от нас. Със свои размисли в разговора участват: колегите Весел Цанков и Бойко Ламбовски, Пламен Сивов – поет, публицист, издател, бард и един от основателите на група "Точка.Бг", както и отец Кръстин Апостолов от храм "Св. Димитър" в Панчарево.
• От писателката етнограф д-р Лилия Старева научаваме как нашите предци са посрещали празника и какви са били обичаите и обредите им в дните между Коледа и Нова година.
• Светове: Коледният свят на незрящата музикантка, поетеса и педагожка Нели Стойчева.

от 16.30 до 16.58 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Ани Маринова
Пазители на старината – Епизод 4: Оживялото минало
Последният епизод от поредицата "Пазители на старината" разказва и
напомня за Лазар Донков, човекът, който създаде Етнографския музей на
открито "Етър". Той успява да реализира мечтата на поколения български етнографи, при това с изключителна прецизност, макар и да не е учен, и да създаде единствения "скансен" музей в България.
Епизодът е и за проф. Мария Велева, която с помощта на брилянтните рисунки на художничката Евгения Лепавцова, успява всеобхватно да документира изчезващото българско традиционно облекло.
Двамата работят по едно и също време, в което традиционната култура нас бързо си отива. Изключително прецизни в работата си, и двамата имат неповторим усет към детайла. Лазар Донков оживява старите водни
съоръжения, къщи и занаяти, в един жив музей, строен от стари майстори, а Мария Велева, заедно с художничката Евгения Лепавцова, успява да обходи село по село, да проучи различни архиви, музейни колекции, картини на стари художници и да ни остави великолепни албуми, посветени на облеклото на старите българи. Много скоро след документирането им старите съоръжения на балканджиите и старинните дрехи вече не могат да бъдат намерени и видени. Те безвъзвратно са си отишли, заедно с хората, които са ги създали.
Гости в епизода са доц. Соня Алексиева, преподавател в Нов Български
университет, Величка Илиева, главен уредник в Етнографския музей на
открито "Етър" в град Габрово, и доц. д-р Мирелла Дечева, преподавател в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", катедра "Етнология".

от 16.58 до 18.00 часа
Радиотеатър
"Коприна" от Алесандро Барико

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода
водещ: Магдалена Маданска
Празничен концерт с коледарски песни и пиеси. Звучат изпълнения на ОНМ на БНР, инструментална група "Българи", Илияна Найденова, Драгостин фолк национал, Делчо Митев, Странджанската група, Даниел Спасов, Тонка Колева, ансамбъл "Добруджа", Радостина Йовкова, Стоян Дечев…

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Мария Вълчанова
Избрано от Коледния ден на Еврорадио. Концерт от Париж, състоял се на 14 декември 2023 г. с участието на Националния оркестър на Франция с диригент Петр Попелка. В програмата: П. И. Чайковски – "Лешникотрошачката", опус 71 – балет в две действия.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещи: Милена Воденичарова и Ивайло Кицов
Празнично издание на "Аларма" с нови песни за Коледа.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
В предаването звучи коледният албум на Нора Джоунс "Аз мечтая за Коледа" от 2022 година.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20