"Поздравявам ви за чудесната инициатива "Старата семейна рецепта", пише ни Петрунка Димитрова. "Потърсих помощта на майка ми, която е жива готварска книга. Мама е и голяма къщовница. За всяка Коледа и Великден къщата грейва! Като по-млада намираше време и за любимото си хоби: да тъче черги, килими, китеници, да шие покривки… Златно сърце и златни ръце! Да е жива и здрава и Бог да я пази!"
Петрунка и нейната майка избират за кулинарната радиокнига на "Семейно радио" рецептата за "Сладки дръвчета".
Продукти: около 4 чаени чаши брашно, 1,5 чаена чаша пудра захар, 1,5 чаена чаша мас, 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица какао, 1 ванилия, щипка сол.
Начин на приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче, в което се слагат изброените продукти, без какаото. Замесва се меко тесто, което се разделя на две части. В едната част се слага какао и се меси, докато какаото се разпредели равномерно. Така полученото какаово тесто се разделя на четири топчета. Всяка топчица се оформя като фитил. От бялото тесто също се правят четири фитила. Двата фитила, от какаовото и бялото тесто, леко се слепват и се режат на парченца с дължина около 4 см. В единия край могат леко да се приплеснат – "короната" на дръвчето. Слагат се в покрита с хартия тавичка и се пекат на 150 градуса до готовност. Топят се в устата и с времето стават все по-хубави.
"А цялата къща ухае на мама... И на щастие!", завършва писмото си Петрунка.
За втора поредна година в "Семейно радио" потърсихме "Старата семейна рецепта", скрита в пожълтелите листове на бабините тетрадки, в старите готварски книги в семейната библиотека или ароматна и вкусна на празничната трапеза във вашия дом. Съгласно регламента на конкурса колекционерът и изследовател на българската кулинарна традиция Марин Лесев..
Рецептата е от баба ми Флора Фискучева от село Гиген до река Дунав, където прекарвах ваканциите си, пише ни 82-годишната Лидия Йорданова. Тя е художник и член на Съюза на българските художници. Живее в София, но с все повече носталгия си спомня за прекрасните ваканции при баба край река Дунав, както и за прекрасните закуски, обеди и вечери в двора и..
"Етрополка съм. Нищо, че съм родена в Ботевград в една люта зима…" пише ни Стефка Хикова, която след броени дни празнува своя 70-годишен юбилей Стефка е библиотекар по професия и библиограф по душа. Обича да готви от дете и притежава над 100 готварски книги. Изпраща ни три стари етрополски рецепти, които е съхранила в семейството си и често..
Соня Капсъзова е кулинар и автор на книги, както и съпруга, майка на три деца и човек с усет за красотата във всичко, което ни заобикаля. Специално за нашата кулинарна радиокнига тя отваря старите тетрадки и попада на рецептата, на която пише: "Баба-локумки". Рецептата е включена и в книгата, която Соня пише в момента, но ще излезе от печат..
Шеф Ангел Ангелов дава за кулинарната радиокнига на "Семейно радио"старата семейна рецепта на своята баба Златка. "Всички вкусни неща, направени от нашите баби са простички, но вкусни“, казва шеф Ангелов. "При традиционното приготвяне на сармите със зелев лист, просто добавете праз, една шепа грухано жито в ориза и стафиди. Изведнъж, обикновената..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как..
Сюжетът на романа "Лешникови градини" поставя сериозни и открити въпроси, без компромиси. Защото тъкмо със задаването на въпроси се открива нов свят,..
Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg