Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 15 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 11 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
В "Джаз плюс Дуенде" започва мини-поредица, посветена на т.н. "трето течение" в джаза. Братът на Елиас Канети, Жак, от 60-те е сред най-влиятелните френски издатели на музика и в две последователни предавания ще се опираме и на неговите колекции. Началото е с тази по музиката на Бах – "третото течение" събира класическите композиции с джаз импровизациите им. Изпълняват се от Модърн Бах Квинтет, а след тях е ред на пианиста Манел Камп.
Следват и джаз "посегателства" над оперното изкуство с наскоро излезлия италиански албум на Росарио ди Лео "L'opera è jazz".
На финала доказваме, че дуендето в заглавието на предаването не е само фламенко и Андалусия - от горния край на испанския Атлантик е Галисия, а гайдарят Карлос Нуньес (познат ни и от филма на Аменабар "Морето в мен"), е написал истинска симфония за морето на келтите.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изискано, мелодично фадо от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недялко Недялков, Иван Стефанов, София Ковачева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Перлата" от Дарина Фиоре

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"В човешки дрехи" от Лена Крун – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: Новият албум на Блуба Лу "Гравитация".
• Епизоди от живота: 25 години от създаването на Румънската гимназия (ПГИИРЕ "Михай Еминеску"). История, ученически успехи и бъдеще през погледа на Соня Стоянова, директор на училището.
• Темата на деня: Кои са десетте думи на годината, избрани от предложенията на фейсбук страницата "Как се пише", какво говорят те за динамиката на обществения живот в България и как ще бъдат отсети 3 от предложенията, каквато е практиката на провеждащата се за трета година кампания "Думи на годината" – разговор с  организаторите на кампанията Павлина Върбанова и Доротея Николова.
• Темите на деня: Какво успя да постигне 11-ото издание на кампанията "Тази Коледа чудесата правите Вие”, кой се включи и къде ще отидат средствата тази година – разговор с Антония Попова - старши експерт във фондация "За нашите деца".
• Разговорът: Разговаряме с режисьора  Андрей Андонов за сериала му "Пътят", посветен на олимпийската титла на българския ансамбъл по художествена гимнастика от Игрите в Токио през 2021 година, чиято премиера ще се състои на 15 януари в Народен театър "Иван Вазов".
• Времето на редактора: какво представлява инициативата кафяви контейнери за биоотпадъци – интервю с Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" в Сдружение "За Земята".
• Terra Култура
- Емисия новини в Terra Култура.
- Архивите са живи: Гео Милев и смисълът на три човешки десетилетия живот – коментар и записи от Архивния фонд на БНР.
- Културен отпечатък: Среща с проф. Румен Пенин за "Света гора – Атон. География на духовността. Фотопис на един географ” и обозначаване на светите атонски земи на духовната карта днес.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Джаз продукции: "For Ella24" - номинирания си за награда "Грами" албум великолепната соул и джаз дива Пати Остин записва със знаменития Gordon Goodwin's Big Phat Band.
• Мая Райкова - продуцент на Биг бенда на БНР разкрива подробности за предстоящия концерт на радиооркестъра, част от проекта "Нова европейска музика". Събитието ще се състои на 18 януари 2024 г. Гост-музиканти ще са диригентът Владимир Николов от Северна Македония и Сърджан Иванович - от Босна и Херцеговина.
• Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Предстои откриването на фотоизложбата "Артисти за деца" в галерия "Средец" и представянето на книгата "Приложен театър. Теория и практики от България до Африка". Разговор с организаторката, авторка и режисьорка Елена Панайотова.
• Новата книга "Сянката на кукера" на Петър Кънчев. Разговор с автора и с изпълнителката Илияна Семерджиева, която подготвя песен по книгата.
• Премиера на музика от "Замръзналото кралство" в Националния дворец на културата. Разговор със солиста Слав Славчев.
• Започва втори сезон на детския сериал "Деца на времето". Разговор с продуцентката Силвия Васева.
• Наградата за кино на фондация "Стоян Камбарев" - 355. Разговор с Деси Тенекеджиева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Свири пианистът Йовчо Крушев

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Омразата срещу различния – начин на употреба
Миналата седмица по време на служба Софийската синагога беше облепена с некролози на Хитлер. За поредната от серията проява на антисемитизъм разговаряме с Максим Делчев - председател на Централния израилтянски духовен съвет.
"Речта на омразата и образът на ромите в социалните медии".
Миналата седмица Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" представи свое проучване от края на 2023 година за публичния образ на ромите в социалните медии. Какви са резултатите и какво говорят те? Кои стереотипи и предразсъдъци са най-често срещани? - отговор търсим от Деян Колев – председател на УС на Център "Амалипе".
• Светове: Надникваме в света на незрящата преподавателка по народно пеене Божидара Велчева.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Българското патриархално семейство – 3 част: Любов, секс, брак

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
С какво старите български издания привличат колекционерите? – разговор с Антонио Станоев, колекционер на периодика от края на 19 и началото на 20 век и Росен Петков, колекционер на редки издания, в чиято сбирка попадат и първите български готварски книги.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Деница Василева представя новата си песен "Излизай, майчо" и книгата си "Българската народна песен и нейната съвременна интерпретация".
Стивън Ангелов представя обичая "Джамал".
С акордеониста и певец Славчо Александров отбелязваме рождения му ден.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Залцбургския фестивал. Участват Концертното хорово дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония с диригент Рикардо Мути. В програмата: Джузепе Верди – два фрагмента от "Quattro pezzi sacri"; Антон Брукнер – Симфония № 7 в Ми мажор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Младите музиканти Sen I и Деян Петров за новите им проекти и за реге сцената у нас.
• Епизод от поредицата "Градски детектив", посветен на скулптурите в парк "Заимов".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
• Хю Масекела е тромпетист, автор на песни и певец. Той е от малкото цветнокожи, който роден в ЮАР се връща в родната си Африка и то заради музиката. Той е започнал кариерата си като джаз музикант, повлиян от творчеството на Луис Армстронг, Дюк Елингтън и Каунт Бейси.
• Джели Рол Мортън е първия пианист, който успява да съчетае европейската салонна музика, рагтайма и джаза. Заслугите му за утвърждаване на малките оркестрови джазови формации са несъмнени. Нотно грамотен, той поставя основите на джазовата композиция и аранжимент.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35