Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Градев чете Данте

Пътуването в първата част на поемата на Данте Алигиери "Божествена комедия" започва в нощта срещу Велики петък – 25 март 1300 година. Тогава той е на 35. Водачът му през ада и чистилището е Вергилий. Трите части на "Комедията", както първоначално се нарича поемата, са "Ад", "Чистилище" и "Рай". Така е озаглавил трите си тома "Прочити на Данте" и проф. Владимир Градев, който започва предговора към първия том така: 

"Истинското пътуване на моя живот започва с четенето на "Божествена комедия"." Преди 30 години във Флоренция той попада на френско-италианско издание на "Рай". След прочитането на няколко стиха открива "рая на поемата", но признава: "От писането за Данте ме държеше надалеч благоговението към поета, страхопочитанието пред шеметните дълбини и висини на творбата му."

По време на пандемията през 2021 г. проф. Владимир Градев изнася пред Сестрите кармилитки от манастира "Св. Дух" в София по тяхна покана поредица от лекции за "Комедията". Именно тези беседи, продължили година и половина, са в основата на тритомника му. Завладява проникновеното вникване в творбата и ерудицията на проф. Градев, както и дълбокото му вълнение, което се предава на читателя. Ясно се усеща удоволствието, с което са създадени "Прочити на Данте".

"Тези прочити са въведение в "Божествена комедия", пише авторът, а разговорът с него е въведение в духовния смисъл на Дантевата поема и приканва да осмислим през нея и човешката си участ днес.

Чуйте проф. Владимир Градев.

Снимка – Фондация "Комунитас"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05