Всичко ли можем да ферментираме бе един от първите ми въпроси към Антон Васев – готвач, художник и производител на ферментирали храни.
Дългият му опит в професионалната кухня дава на Антон знания и смелост да се впусне в приключението, наречено ферментиране, не без помощта на благородната плесен Aspergillus oryzae, по-известна като коджи.
Така се ражда малко производство, в което всеки процес е прецизно извършен и внимателно наблюдаван.
Днес портфолиото на производството наброява достатъчно продукти, но в съзнанието и кухнята на Антон има още толкова неща, които могат да бъдат ферментирани. Не само от любопитство към процеса и производния му умами вкус, но и заради ползите от ферментиралите храни, за които можете да чуете в звуковия файл.
Снимка – личен архив
По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..
В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека . Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..
На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..
В своята ежедневна рутина работата изпълнява роля, която е далеч по-сложна от простото изкарване на прехраната. Тя е източник на смисъл, идентичност и социално влияние. В рамките на предаването "Нашият ден" четири различни събеседници – юрист и психолог, книгоиздател и музикален продуцент, имигрант, както и антрополог , споделят своите уникални..
Как професионалното битие се отразява на човешката ни същност? Колко е важно да знаем кои сме и да откриваме смисъл в работата, която извършваме? Оставят ли работните ни часове място за каузи, етика и личен живот – разговор в "Нашият ден" със социолога Милена Статева . По думите на Статева трудът е това, което ни отличава от животните –..
Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек..
Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик..
Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност,..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg