Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Тънкостите на ферментацията

Всичко ли можем да ферментираме бе един от първите ми въпроси към Антон Васев – готвач, художник и производител на ферментирали храни. 

Дългият му опит в професионалната кухня дава на Антон знания и смелост да се впусне в приключението, наречено ферментиране, не без помощта на благородната плесен Aspergillus oryzae, по-известна като коджи.

Така се ражда малко производство, в което всеки процес е прецизно извършен и внимателно наблюдаван. 

Днес портфолиото на производството наброява достатъчно продукти, но в съзнанието и кухнята на Антон има още толкова неща, които могат да бъдат ферментирани. Не само от любопитство към процеса и производния му умами вкус, но и заради ползите от ферментиралите храни, за които можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив


По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще се случи с пазара на имоти след въвеждането на еврото?

Въпросът как евентуалното влизане на България в еврозоната ще се отрази на пазара на недвижими имоти вълнува мнозина – както собственици, така и купувачи и инвеститори. В ефира на предаването "Нашият ден" по темата мнения изказаха двама специалисти – Иван Велков, председател на Управителния съвет на Българската фасилити мениджмънт асоциация и Фондация..

публикувано на 17.06.25 в 12:29

Пловдивската библиотека отличава читателите на годината

Днес в Пловдивската народна библиотека "Иван Вазов" ще връчи традиционните си годишни награди "Читател на годината от 5 до 105" на най-активните си посетители в рамките на Международния литературен фестивал "Пловдив чете 2025". Наградите се присъждат в три възрастови категории: до 5 години, от 5 до 15 години и от 15 до 105 години. Събитието започва..

обновено на 17.06.25 в 10:20

Как изкуственият интелект променя ролята на човека – премиера на книга в София

Днес, в 18:30 ч., в уютната атмосфера на Greenwich Book Center в София ще се състои премиерата на книгата " Преходът от цифровия век към хибридната цивилизация" . Това е вълнуващо събитие, което обещава да бъде повече от литературна премиера – то е покана към читателите да преосмислят ролята на човека в новата реалност, в която изкуственият интелект и..

обновено на 17.06.25 в 09:46
Люба Константинова и Жана Цонева

Жана Цонева: Когато войната (не) е някъде другаде

За хибридните, граждански, технологични, расови и климатични кризи, както и за всекидневието, когато войната (не) е някъде другаде – разговор в "Нашият ден" с Жана Цонева , председател на сдружение "Колектив за обществени интервенции" и учен от Института по социология и философия при БАН. Цонева, която гостува в предаването след тридневния..

публикувано на 16.06.25 в 11:01

Тръгнахме на фестивал и попаднахме във война – български участници под обстрел в Израел

Международният фестивал "Българска душа на святата земя", провеждащ се в Израел, се превърна от културно събитие в драматично изпитание за група български участници. Сред тях е и Димитрина Кюркчиева, която разказа за напрегнатата обстановка, в която са се оказали. Изостря се военният конфликт между Израел и Иран В ефира на предаване тя..

публикувано на 16.06.25 в 10:07