Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мис Земя" 2023 – отговорност, гордост и световен успех

Виктория Лазарова
Снимка: личен архив

Това издание на "Темите на деня" запознава слушателите на предаването "Нашият ден" с едно красиво постижение за България.

Младата пловдивчанка Виктория Лазарова печели титлата "Мис Земя" - България, 2023 на международния конкурс за красота "Miss Earth", проведен миналата година във Виетнам. Това е първото такова признание за страната ни през последните близо 30 години. 

Конкурсът се отличава със своята екологична насоченост и акцентира върху актуални каузи като залесяване и рециклиране. "Мис Земя" се смята за един от най-престижните конкурси за красота наред с "Мис Свят",  "Мис Вселена" и "Мис Интернешънъл". 

Виктория Лазарова разказва в ефира на предаването за голямата отговорност да представиш страната си на такава международна платформа. Често малките страни от Европа не получават силна подкрепа на подобни световни конкурси. Ето защо младата пловдивчанка изразява своето изумление и благодарност по повод пожънатия успех, достигнат финал в топ 20 сред 90 участнички от цял свят.

Според "Мис Земя" - България, 2023 държавата ни има много поводи за гордост и самочувствие пред света – традиции, природа, история. Именно това я вдъхновява по време на подготовката за конкурса. Преди участието Виктория създава седем клипа, представящи България в различни аспекти. Упражняването на ораторски умения, участието в тематични каузи и репетирането на поведение пред камера са други важни качества, които всяка участничка усъвършенства, за да се яви на конкурса.

Ключова роля по пътя към финала за Виктория изиграва кръгът, в който се представят национални носии. Благодарение на солидната си подготовка, тя завоюва първото място в Европа след онлайн гласуване.  

Носителката на титлата наистина вярва в основната кауза на конкурса за красота "Мис Земя": "Важно е да опазваме природата. Всеки един от нас може с малки усилия и промени в ежедневието да го направи".

"Моята лична кауза е да бъда добра със себе си, с околните и с животните. Да раздавам добро и да помагам", допълва тя.

Виктория определя мисията "Световен мир", която често свързваме с подобни конкурси, като особено важна тема в днешно време. Тя вярва, че всеки проблем може да бъде разрешен и по мирен път.

Макар отличена и заради своите физически качества, за пловдивчанката красотата е вътрешно усещане

"Има много красиви хора, които са празни отвътре." Призивът ѝ към тях е да отворят сърцата си.

Повече за успеха на конкурса чуйте тук: 


По публикацията работи: Бесерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център "Конкордия" в село Малки Искър: Подкрепа за уязвими групи и семейства

Семейният център "Конкордия" в село Малки Искър се отличава с активната си работа с уязвими групи от местната общност. Центърът се стреми да предостави необходимата образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства, които се намират в трудни условия. Ръководителят на центъра, Йорданка Иванова, сподели в ефира на предаването "Нашият..

обновено на 27.06.24 в 13:58

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година – кои са те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година  Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14