Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 17 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 13 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорно разнообразие от Западните Балкани.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Кристина Карамфилова, Митко Гроздев, Румяна Филкова, Пламен Димитров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Слънчо" от Дарина Фиоре

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Кристално сърце" от Лев Устинов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота – на Атанас Далчев: образът на бащата и твореца в спомените на една от дъщерите му - Виктория Далчева, в деня, в който преди 45 години поетът-философ напуска нашия свят.
• В деня, в който светът ни се разделя с режисьора Красимир Спасов - спомен за него, съхранен в архивния фонд на БНР.
• Темите на деня: на Николай Карадашков, чиято кола ще придружи в една незабравима вечер абитуриент, лишен от възможностите на останалите.
• Темата на деня: Да нахраним ли бездомното животно - разговор с Лидия Чукова от асеновградското сдружение "Дай лапа” за едно спечелено дело и за живота и на човеците в града.
• Разговорът: Да бъдеш насила герой в 21 век - къде свършва свободата на човека и къде е границата на държавата? Какво научихме от последните години за оцеляването ни поотделно и заедно? Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".
• Времето на редактора: Българските герои на Пражката пролет - проф. Мира Маркова в деня на връчването на почетния знак на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на студентите, подкрепили чешките си колеги през 1968 година.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин.
- Грипна епидемия и инфекциозни заболявания – говори главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
- Ново сдружение обедини поликлиники и медицински центрове – интервю с председателя на сдружението д-р Катя Ганова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Дни преди да се включи в международното турне на Barcelona Gipsy balKan Orchestra, акордеонистът Калоян Куманов пуска третата пиеса от "Калоян Куманов Проджект" - "Adagio Безвремие" по тема от Бах.
• Константин Кацарски - Koka Mass Jazz от Блуба Лу разказва повече за новия албум на дуото – "Гравитация", който ще бъде представен със специален концерт.
• Мая Райкова, продуцент българска музика в БНР – представя поредния концерт от проекта "Нова европейска музика" с български и чужди диригенти, и гост-музиканти.
• Мария Мутафчиева кани на концерт, с който групата "Мери Бойс Бенд" отбелязва своята 29-годишнина.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• "Нощ на четенето" 2024 година с фокус върху майсторите на френския трилър. Гостуват Ани Методиева от Френския институт в София и българските издатели на едни от най-известните френски писатели на криминални романи преди срещата им с българската публика.
• Чествания по случай 135-годишнината от рождението на Николай Райнов. Разговор с изкуствоведа д-р Станислава Николова, куратор в Софийска градска художествена галерия и изследовател на творчеството на художника и Ивелина Георгиева, преподавател във Валдорфското училище по изкуствата "Проф. Николай Райнов".
• Премиера на вербатим спектакъла "Медена луна" на Vox Populi в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Среща с режисьорката Неда Соколовска и актрисата Стойка Стефанова.
• Светът на театъра се сбогува с големия български режисьор проф. Красимир Спасов.
• Фотоизложбата "Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага" на Атанас Миланов в Чешки център София. Среща с българския автор, който живее в чешката столица.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Алисия Томова
Великолепният тенор Роландо Вийясон.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Мустафа Кемал – съкрушителят на халифата
През 2024 г. се навършват 100 години от отмяната на халифата в земите на Османската империя. Това извършва Мустафа Кемал Ататюрк. Какво са последиците от този акт за империята, но особено – за България? Кой е по произход Ататюрк – дали напредничав турчин и "баща на всички турци", дали помак, дали "дьонме" – отстъпник от еврейски или друг произход? Важно ли е това, и какво е присъствието на България в идеите и формирането на Мустафа Кемал? Защо днес голяма част от арабите не обичат особено реформатора, нареждан от други по значение като водач на империи до руснака Петър I?
Говорим за всичко това с историците професор Людмил Спасов, Войн Божинов от БАН, и с арабиста от СУ "Св. Климент Охридски" Азис Таш.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
"Духовните пазители на България" – част 3: Златния век, византийското владичество и втория Златен век
Българите в Златния X век и след падането под византийска власт, фигурата на Св. Йоан Рилски, свързан с държавата не само чрез духовната връзка с цар Петър. Втори Златен век, Софийска книжовна школа. Разказвачи: доц. Александър Николов и доц. Георги Николов, проф. Анна-Мария Тотоманова, д-р Веселина Вачкова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Изкуството търси публика, публиката търси изкуство
Как изкуството да достигне най-добре до публиките си в България? Как да подобрим достъпа на всички до изкуство? Дали предлагането отговаря на потребностите на старите и нови социални групи в страната?
Суни Данаджъ и екипът ѝ отварят вратите с първото голямо международно изложение за съвременното изкуство в България - "Sofia Art Fair", което подготвят за есента.
• Кремена Христова от Културна фондация А25 за културните потребности и достъпа до изкуство на украинските бежанци, които живеят временно или постоянно пребивават в България, изследвани съвместно с Анна Данилчук от украинската фондация "Волин" и Давид Кюранов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Слънчева екзотика от Карибите – атлантическото крайбрежие на Колумбия и остров Пуерто Рико… В царството на латино ритмите – от танците плена, бомба, салса и мамбо до латино джаз, етно поп и фънк. В компанията на "Ел Карибефънк" и "Плена Либре" – качествени, виртуозни музиканти, вече десетилетия на сцената и с хубави, мелодични студийни албуми.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Разговор със Симеон Пиронков за педагогическата му дейност и за трудностите при преподаването на оркестрово дирижиране. Звучат творби от Игор Стравински и Бела Барток.
• Композитор на месеца е Йорг Видман.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Подробно и концептуално за новата програма на "Гьоте Институт – България", посветена на представяне на съвременни авангардни и ъндърграунд музиканти, които живеят и творят в Германия и/или в германски културен контекст, с почетен куратор на програмата за първото полугодие на 2024 "Аларма". Акцентите в предаването са върху творчеството на южноафриканската певица Луси Крюгер, руския фрий джаз пианист Роман Столяр и майстора на хармониката Марко Йованович – всички, живеещи в Берлин, като в предаването са включени още два акцента от същата програма – предстоящият концерт на краут-рок/ембиънт дуото Hackedepicciotto и прожекцията на реставрираното копие на филма на Мурнау от 1922 г. "Носферату – симфония на ужаса" с нова музика на живо от Йозеф ван Висем. В предаването са включени интервюта с Марко Йованович и Йозеф ван Висем.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Двама основни протагонисти с две коренно различни програми в днешния "Джаз плюс":
Началото е с една от "кръстниците" ни, Шърли Хорн, на живо от фестивала Норд Сий с микс от американски и бразилски стандарти.
Продължението е с френския пианист Батист Тротиньон и музикалната му закачка със съседите отвъд Ламанша, "Брекзит мюзик": Бийтълс, Куин, Бауи и Стинг в пиано джаз-версии.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35