Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният случай на Оля Ал Ахмед – как да защитим авторското си право?

Оля Ал Ахмед
Снимка: личен архив

Как да защитим правата си, когато публикации на популярен журналист са качени на сайта на "Стандарт" с имена на други автори?
Какъв е частният случай на Оля Ал Ахмед?

Журналистката Оля Ал Ахмед сподели своя казус в предаването "Законът и Темида":

"Обърнах се към "Законът и Темида" именно защото вие защитавате спазването на законите и съответно правата на гражданите. Смятам, че предаването би могло да даде светлина на един много интересен казус. 

Случаят датира от 2018 г. Аз дълги години бях журналист във в. "Стандарт" – медия с утвърдено име. Работех с изключителен ентусиазъм и бих могла да кажа, че доста добре си вършех работата. Напускайки вестник "Стандарт" по една друга причина, съответно отидох да работя в друга медия. 

Случайно през 2018 г. (16 ноември) аз пуснах един пост през Фейсбук, запазен и досега, който изрази моята болка: "Работих няколко години за в. "Стандарт", които ме ограбиха в истинския смисъл на думата финансово, като не ми плащаха цяла година заплата. Сега установявам, че в. "Стандарт" са ограбили и интелектуалния ми труд, интелектуалната ми собственост, изтривайки името ми на автор. Във всичките ми авторски интервюта, статии и материали в графата "автор" е подписан или "Стандарт", или администратор, или чужди имена на хора, които не познавам..." Веднага се обадих във в. "Стандарт" на тогавашния (и сегашен) завеждаш отдел "Култура" Албена Атанасова и тогава мен ме убедиха, че става въпрос за някаква техническа грешка и че тя не може да бъде коригирана. 

От 2018 г е разговорът, а аз се надявах, че тази т.нар. "грешка" ще бъде оправена. В края на миналата 2023 г. констатирах, че моите материали не са оправени – нещата са по-лоши – в момента под всеки мой материал стои чуждо име. Очаквах, че от в. "Стандарт" сами ще се опомнят и затова не съм си потърсила правата по съдебен ред досега. 

На 16 ноември 2023 г. (5 години по-късно) говорих отново с Албена Атанасова. Тя ми каза, че не знае за какво става дума. През тези 5 години никой от "Стандарт" не ме е търсил. Искам да подчертая, че аз ги потърсих."

"Законът и Темида" покани представител на в. "Стандарт" за другата гледна точка. Получени бяха две становища. Второто становище дойде тази седмица. Адресирано е до Кин Стоянов. Кин Стоянов е директор на програма "Христо Ботев", а не главен редактор, както е посочено в писмото. "За съжаление, въпреки че се свързахме с Оля Ал Ахмед и я помолихме да ни предостави списък със свои материали, за да обозначим авторството ѝ, това не се случи. В знак на нашата добронамереност и желание Оля Ал Ахмед  да не бъде по никакъв начин ощетена успяхме да издирим в базата данни нейни материали и да посочим в тях авторството ѝ – при търсене в интернет те излизат с автор Оля Ал Ахмед." В писмото са посочени и линкове с публикации. 

В Становището пише още: "В предишната си позиция до вас ви уведомихме, че още на 10 октомври 2023 г. "Стандарт" ребрандира сайта си. Това беше наложително, тъй като старата версия беше технологично и морално остаряла, технически неизправна и пълна с бъгове. Поради техническата неизправност на старата версия на Агенция "Стандарт" не всички материали могат да се прехвърлят в новия сайт с правилните им снимки и автори – проблем, който постепенно се изчиства със съдействието и на самите автори. Най-вероятно Оля Ал Ахмед има и други авторски статии, които не излизат коректно подписани в онлайн пространството. Но ако тя предостави списък с материалите си, името ѝ ще бъде надлежно отразено."

Пълният текст на писмото можете да видите ТУК .

Ето и коментар по казуса на адв. Екатерина Димитрова:

"Разговаряла съм с г-жа Оля Ал Ахмед по този казус, запозната съм и с позицията на в. "Стандарт". По принцип Законът за авторското право и сродните права казва, че авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението. В този смисъл г-жа Оля Ал Ахмед, като автор, в резултат на чиято творческа дейност са създадени въпросните материали, е носител на авторските права и като такъв е защитена от закона. 

Как следва да процедира един автор, когато се установи, че негово произведение се използва или публикува, без да са посочени имената му? В конкретния случай се касае за нарушено авторско право. Като се имат предвид становищата, получени във вашата медия, не е типичният случай, в който страните следва да пристъпят директно към едно съдебно производство. 

Аз винаги напътствам моите клиенти, когато има възможност да се опитат да се споразумеят извънсъдебно и да решат споровете помежду си, като мисля, че това е винаги най-добрия вариант за комуникация между две страни. 

По принцип, когато един автор установи, че се злоупотребява с негов материал, не е посочено името му, аз, първо, бих посъветвала автора да се обърне към нарушителя с искане да се преустанови това нарушение – да се посочи коректно името му като автор. Доколкото разбрах, г-жа Оля Ал Ахмед е правила такива постъпки, водила е такива разговори назад във времето. Но пък, от друга страна, последните няколко месеца са налице тези две становища от страна на "Стандарт", с които те изразяват своята готовност и желание да коригират непосочването на името на г-жа Оля Ал Ахмед.

Лично аз считам, че между тези две страни, в конкретния случай, би могло да се постигне едно такова споразумение."

Оля Ал Ахмед коментира още, че е добронамерена към "Стандарт", но подчерта: "Този, който прави грешката, той трябва да я коригира".

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – СБЖ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46