Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В подножието на планината Ида, или къде се намира олтарът на Зевс

От светилището Олтарът на Зевс се открива гледка към целия залив Едремит и островите Джунда и Лесбос
Снимка: Оля Стоянова

Адатепе е малко егейско село, разположено в подножието на планината Каз Дааъ (Ида) и известно със своите исторически каменни къщи. Днес може да изглежда странно, но това малко и тихо място има богата история, в която се споменават имената на цяла плеяда древногръцки богове и герои. Според легендата древногръцките богове са обитавали планината Каз Дааъ (Ида), а ако вярваме на Омир – от престола си в планината самият Зевс е наблюдавал оттук военните действия по време на Троянската война.

Това са легенди и песни, разбира се. Но и днес има светилище, което се намира на склоновете на планината и носи името "Олтарът на Зевс". До светилището води хубав черен път, а до самия скален масив се стига по каменна стъпала. Олтарът се издига върху върха на скалата, а под него има гробница или цистерна – има различни предположения за функциите на това място. И понеже според легендата тук е живял Зевс, се приема, че олтарът е разположен на специално място. Дори днес се вижда, че това е така – от хълма се открива 180-градусова панорама към морето.

Светилището, наречено Олтарът на Зевс, представлява малък скален масивОчевидно красотата на мястото се оценява и днес, защото на хълма откриваме няколко влюбени двойки, които са седнали на ръба на скалите, прегърнати и вперили поглед към морето. Мястото е красиво и "прогледно", както биха казали в Родопите – от склоновете на планината се откриват гледки към целия залив Едремит, към Айвалък и остров Лесбос.

Местните хора твърдят, че в този район от векове се отглежда най-ароматният зехтин в Средиземноморието. В село Адатепе се намира първият Музей на зехтина в Турция. Историческата сграда на фабриката за сапун е реставрирана и днес работи като музей. В този музей може да се види как в миналото се е произвеждал зехтин по т.нар. "метод на студеното пресоване". В бившата фабрика са изложени различни инструменти, оборудване и аксесоари, използвани при производството на маслини преди повече от сто години. Фабриката-музей посреща десетки хиляди посетители повече от 20 години.

Артюр Сабит, един от наследниците на фабриката-музей, разказва как се е променило производството на зехтин през вековете
Чуйте разказа за Адатепе.

В музея могат да се видят стари преси за зехтин, инструменти за бране на маслини, контейнери за транспортиране и съхранение и различни етнографски предмети от бита. В същото време традиционният метод за приготвяне на сапун от зехтин също е изложен с обяснителна информация. Артюр Сабит, един от наследниците на бившата фабрика, ни разказва за етапите на производство на зехтин в миналото.

Реколта от маслини

Снимки: Оля Стоянова


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От рибар ловец става ли?

Един от стереотипите за живеещите на морския бряг е, че те са рибари. Разбира се, това не е вярно, част от тях са рибари, друга част са ловци, а има и такива, които са хем ловци, хем рибари. Такива варненци, 2000 на брой, в петък отпразнуваха 136-ата годишнина на Сдружението "Ловно рибарско дружество – Варна". Честването бе и грандиозно, и..

публикувано на 06.10.25 в 16:25

Колкото по-рано се открие едно туморно образование, толкова по-лесно е лечимо

В Комплексен онкологичен център (КОЦ) Пловдив прилагат международните стандарти за намаляване усложненията от химиотерапията при лечение на рак. Доктор Василена Куманова-Чочева (на снимката в текста) , специалист-онколог, с над 10-годишен опит разказва в предаването "Следобед за любопитните". "През последните години лечението на..

публикувано на 06.10.25 в 15:10

Българският принос в изучаването на Антарктида – 4 епизод: Местообитанията, птичето разнообразие и микрофлората на повърхностните води

В последния четвърти епизод ще чуете разказите за работата на сеизмологът Гергана Георгиева, орнитологът доктор Боян Мичев и биологът доц. Светослав Димов. Какво показват резултатите от работата на първата сеизмологична станция на остров Ливингстън в този епизод разказва гл. ас. д-р Гергана Георгиева, която е преподавател в катедра "Метеорология..

публикувано на 06.10.25 в 13:45
Доктор Стефания Каменова

Изложба в Природонаучния музей разкрива възможностите на геномиката

"Природата все още не е разкодирана, но ние учените продължаваме да работи за това, защото това са въпроси свързани най-вече с опазване на биоразнообразието. Наистина можем да говорим за геномна революция, защото за първи път ние изследователите и еколозите имаме на разположение един набор от инструменти, които можем да наречем геномни и те не са..

публикувано на 04.10.25 в 17:40

Чистернино – раят на месоядните

Днес ще ви водя в рая на месоядните. Чистернино е живописно градче в Пулия, Южна Италия. Бели каменни къщи, калдъръмени улички, скрити площадчета, които изникват внезапно пред погледа, и исторически църкви привличат туристи през цялата година, но през лятото те прииждат с евтините полети от Бари и акостиралите в Бриндизи яхти. С какво е чак толкова..

публикувано на 03.10.25 в 16:05