Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата в Terra Култура: От Томас Джеферсън, през Мона Лиза до лъвиците в Украйна

Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неочаквана ретроспекция разбуни духовете в социалните мрежи с видео, показващо премахването на статуята на Томас Джеферсън от залата на кметството в Ню Йорк през октомври 2021 година.

В неделя сутрин Мона Лиза за пореден път стана обект на посегателство на т.нар. екоактивисти - този път я заляха със... супа.

Кои са най старите човешки следи в Средиземноморието, защо има "звезди пушачки" и проблем ли е наднорменото тегло на лъва Атлас, спасен от зона на военни действия - част от акцентите и корелациите в "Седмицата" в Тerra Култура - чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлата седмица от Гергьовден завършва с Тома Неверни

От Светли понеделник на Гергьовден, по нишката на Светлата седмица до Томина неделя и след неделната молитва на папа Франциск с великденското си послание към братята и сестрите от православните църкви, прозвучава: "Не на войната! Да, на диалога!". Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България? Какво е празникът на празниците в..

публикувано на 06.05.24 в 19:00

Георги Пеев: Даряването на органи е най-високият акт на хуманност

На връх Гергьовден честитим имения ден на журналиста Георги Пеев, който е гост в предаването "Terra Култура". В предаването той споделя и за вълнуващото си приключение от покоряването на върха Ухуру в планината Килиманджаро, което е осъществено през декември 2023 година. Георги Пеев има две трансплантации - на сърце и на бъбрек. Пеев обсъди..

обновено на 06.05.24 в 12:23

Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България?

На връх Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма, е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева около 200 000 българи празнуват..

обновено на 06.05.24 в 11:32
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03