Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Борисова и приказките, които я водят на разходка

Ева Борисова
Снимка: Личен архив

Евгения Борисова, както сама се нарича Ева, е жена с меден глас, която умее да измисля и разказва детски приказки. В ефира на “Нашият ден“ тя ни пренесе в света на магията и въображението. Приказките за Ева са не просто израз на творчество, а и начин да се справи със самотата и ограниченията на физическата си зависимост. Тя ни води в света на фантазията и приключенията, като се стреми да докосне сърцата на всеки, който я слуша.

Ева Борисова е с първа група инвалидност с чужда помощ, през есента на 2023 година излиза с инвалидната си количка за първи път от две години насам. Ева има прозорец – с две големи дървета, които махат с клоните си, има и диктофон, който е неин първи слушател.

Приказките са нейната врата към свободата. Тя прекарва дните си в стаята си, изолирана от външния свят, но нейните приказките пробиват тези четири стени и я носят в места, които тя може само да си представи.

В предаването тя споделя, че разказва приказки, защото иска да стигне до хората. Тя използва своя меден глас и диктофон, за да пренесе своите истории и чувства на слушателите. Тя не пише, а разказва, защото истинската магия на приказките се осъществява, когато те се изразяват чрез думи и звуци.

“Приказките винаги са били в мен. Прекарвам дните си в стаята, не излизам поради стечение на обстоятелствата. Прекарвам времето си в слушане на музика, гледане на филми и размишления. Започнах да работя с клиничен психолог и тя ме насочи към създаване на приказки. Тя ги хареса и така тръгнахме с тях. Приказките дойдоха, когато осъзнах, че дори да има много зло в този свят, в него има и много красиво. Зависи под какъв ъгъл ще погледнеш случващото се“, споделя тя.

Казва, че финалите на нейните приказките са позитивни. И ако ще трябва да пише за възрастни се страхува, че ще напише това, което вижда, а то не винаги е с положителен завършек. “Всеки от нас живее в собствена реалност, която всъщност е и реалността на всички“, посочва тя.

Казва още, че приказките идват, когато усети любовта. “Когато кажеш любов, хората го прекарват само през телесен контакт. Аз говоря за любов към всичко и когато я усетя, се ражда приказката. Понякога вечер не мога да спя, слушам нещо и изведнъж се ражда приказката, включвам диктофона. Опитвам се да кажа с малко думи, това, което искам да кажа. Главните герои са животните и растенията“, разказва още Ева Борисова.

Така, с магията на думите си, Ева успява да достигне до множество сърца и да ни вдъхнови да се вгледаме по-внимателно в красотата на света около нас. Нейните приказки ни напомнят, че дори в най-трудните моменти можем да открием светлина и радост, а това е ценно послание, което трябва да запазим.

Разговорът завършва с приказката от Ева Борисова “Бурята“, която може да се чуе в звуковия файл.

Слушайте! 

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40