Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 4 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"И най-мъдрият си е малко прост" от Александър Островски

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Голямата къща на смешните хора" и анимиран концерт с песни от фестивала "Златният кос".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър "Хоро" - Русе, Илияна Найденова, Николай Урумов, трио Вечерница, Ивайло Петров, Пламен Димитров, Ансамбъл Тракия, Таня Величкова, Кръстьо Димов, Людмила Радкова, Костадин Михайлов, Евелина Христова, Ангел Димитров, Димитрина Ганчовска, Юлия Гатдерова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Книгата "Пътища към устойчивостта" на Атанаска Станчева, изследователка от ИЕФЕМ към БАН, е следствие от докторската й дисертация и в една своя част разглежда екологичните движения в България, а друга част е изцяло посветена на селскостопанските производители, фермерските пазари, късите вериги за доставка и като цяло устойчивите практики на производство и потребление на храна в страната ни. Разговор с изследователката.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова, Наталия Цекова
• Какво не знаем за пустинята Сахара? За пустинята и нейните обитатели разговаряме с ученици от СЧУ "Българско школо" град София.
• Как живеят децата в пустинните области на Северна Африка, ходят ли на училище, на какво играят, каква музика слушат, каква е храната им, празниците, какви растения и животни обитават пустинята, кои са екологичните проблеми там.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Любовта към Бога и човеците
В днешната неделя, изкушен от един юдейски законник Христос ни напомня, двете основни заповеди: да обичаме Бога с цялото си сърце, с целия си ум, с цялата си сила (тоест с цялата сила и способност, която ни е дадена да обичаме), и нашият ближен, както себе си. Почти всеки човек като чуе думата "заповед" застава нащрек и не винаги я приема положително. Никой не обича да изпълнява заповеди, но тук следва да обърнем внимание, на едно по-широко значение на думата, за което говори и митрополит Антоний Сурожки, като разяснява, че ние следва да приемаме тези думи като Божие завещание за нас. Човекът, създаден със свободна воля има правото на избор и възможността да следва призванието си или да се отрече от него. Бог ни обича толкова много, че ни призовава да съществуваме и поема риска да ни даде любовта Си, като знае, че тя може да бъде отхвърлена. Едва ли има човек, който не знае какво означава да отвориш сърцето си за даден човек и да бъдеш отхвърлен от него. В такъв случай става дума за човешката любов, но колко по силна е мярката на Божията любов към нас, Който отдаде Своя Единороден Син за нас човеците. Христос стана човек, т.е. един от нас, наречени Свои братя и сестри, свои приятели и жертва живота Си за нас. Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет при ВТУ "Св. Кирил и Методий" разговаряме за любовта към Бога и човека.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Ей! Ай! Ерос
Преди шейсетина години Жак Превер пише стихотворение, в което един човек пише на машина любовно писмо, а друга машина му отговаря; човекът прави любов с машината за любов, обаче машината за любов все пак му изневерява с "един като голяма шина, ама шина да пукнеш от смях". Мнозина забравят, че в пиесата "Р.У.Р." на Чапек от 20-те години на миналия век, дала на света думата "робот", все пак става дума за любовни страсти между изкуствените същества в нея. Докъде ще ни докара развитието на изкуствения разум, в съчетание с нагоните и романтиката на човека?
Говорим със социоложката и писателката Мира Радева, с професор Румяна Станчева, специалист по френска литература в СУ, с журналиста и познавача на нови технологии Йоан Запрянов и с Владимир Станчев, бивш директор на Учебно-изчислителния комплекс към Центъра за приложна математика на Техническия университет, автор на софтуерни програми с национално приложение.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Лина Мачева
• Премиера на дебютните записи на тракийския певец Донко Марков с ОНМ на БНР. Разговор за творческите му търсения и цели занапред.
• Държавен ансамбъл "Филип Кутев" и Врачанска филхармония за първи път в София със спектакъла "Извори". Георги Андреев - директор  на ансамбъла споделя за концепцията на спектакъла и за изворите на вдъхновение в нашето съвремие.
• На 1 и 2 февруари, за първи път след шест годишна пауза, се провежда Национална фолклорна среща "Мост между поколенията – песенният мост на Елена", в който ученици се срещат с най-добрите инструменталисти и певци от съвремието ни, за да черпят опит. Домакин в 13-ото издание на пътуващия форум е Пловдив. Пренасяме се в събитието с разговори и изпълнения на участниците, както и спомен за покойната Елена Василева – певица, педагог, диригент и създател на събитието през 2005 г.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Летящата читалня"
водещ: Георги Гълов
Актьорът Васил Драганов изпълнява текстове на Чарлз Буковски, Ерих Мария Ремарк, Тери Пратчет, Тим Робинс, Даниил Хармс и Райко Алексиев.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
Изпълнения на Клаудио Арау (6 февруари 1903 – 9 юни 1991) – един от най-великите пианисти на ХХ век. Слушаме го обаче не с любимите му Бетовен, Шуберт, Шуман или Брамс, а само с клавирни пиеси на Клод Дебюси. Клаудио Арау с неговата невероятна страст към  изследване и задълбочено проникване в идеята на всеки такт, безспорно е сред най-големите интерпретатори на клавирното творчество на Дебюси в историята.
След клавирните шедьоври на Дебюси в регистрации отпреди около половин век звучат камерни творби на Равел и Шосон, изпълнени преди няколко месеца в Швейцария. Знаменитият френски квартет Ебен (Quatuor Ébène) е включил в концерта си на фестивала във Вербие Струнния квартет във Фа мажор на Морис Равел. Същата вечер към Абаносовия квартет са се присъединили двама изключителни инструменталисти: прочутата цигуларка Лиза Батиашвили и младият френски пианист Лука Дебарг, за да представят рядко изпълнявания секстет на Ернест Шосон със заглавие Концерт в Ре мажор, опус 21 за цигулка, пиано и струнен квартет. Партитурата е писана в най-хубавите години на "бел епок" - между 1888 и 1891, и изпълнена за първи път на 26 февруари 1892 с участието на легендарния Йожен Изаи. Абаносовият квартет изпълнява музиката на Равел и Шосон изискано и деликатно, остроумно и очарователно, страстно и жизнерадостно. Накратко – перфектната френска интерпретация на френска музика.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Прекрасната от Амхърст" от Уилям Люс

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Цигуларят Чарли Сием – кои са най-магичните места за свирене по света и какво е да пътуваш с цигулка Гуарнери дел Джезу от 1735 година на стойност 15 милиона долара.
• Магдалена Гигова за Казбата в столицата Алжир – град в града със старинна архитектура, тесни улички без нито един площад или стрък зеленина. Мястото, където Мигел де Сервантес е бил роб на пиратите като капитан от испанската армада;
• Теодор Борисов и Светослав Марков за Музея на футболен клуб "Барселона" в Каталуния, където има специален кът за Стоичков.
Да водиш гепард на каишка в Замбия – за резерватите, водопадите Виктория и столицата Лусака с Мая Кикерезова.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Анимиран концерт с песни от фестивала на сатиричната и хумористичната песен "Златният кос", изпети от актьорите Георги Парцалев, Светослав Пеев, Константин Коцев, Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Рашко Младенов, Калин Сърменов, Пепа Николова, Григор Вачков и Йорданка Стефанова.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – Илон Мъск вече чипира хора, къде сме ние?
• "Животът ни като виц" – лекарства по НЗОК се купуват над 10 пъти по-скъпо от частните болници спрямо държавните.
• "Вопли от интернета" – въздишка на родител на ученик, придобила приносен характер благодарение на коментарите.
• "Ех, че вкусно!" – с какви вкусотии да замеряме картината "Мона Лиза".
• "Много стар виц" – много стар виц, който е и доста тъп.
• "На вас разчитаме" – поздрав за лекарите, работещи в неделя и защо край тях женските сърца нерядко правят "бам-барабум-барабам".
• "Слушател на телефона" – слушател споделя добра практика как да направим жената до нас щастлива.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Да изградиш плътен и противоречив образ в киното – разговор с актьора Явор Ралинов.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещ: Димитрина Кюркчиева
Текстове и песенни стихове на Айра Гершуин, Георги Константинов, Матоне и Милиачи, Джери  Лийбър и Майк Столър, Кросби и Неш, Джагър и Ричардс, Майкъл Макдоналд.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Свири и дирижира Юрий Башмет.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03