Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфо-метъл легендите "Tериън" в София – сега или никога

Симфо-метъл легендите "Tериън" добавиха и София в предстоящото си турне Leviathan Tour 2024 в подкрепа на трилогията "Leviathan". Датата е 6 февруари, а мястото – клуб Joy Station

След като обиколката им през 2022 г. се наложи да бъде отменена, а с това и концертът им в България, шведите решиха да компенсират родните фенове и обявиха шоуто у нас буквално в последния момент. Това е първото им европейско турне от 2018-а насам и по техни думи след него ще прекратят с изявите на нашия континент. Много вероятно това да е последното шоу във всеки един от градовете, които ще посетят. Тоест – съвсем не е за изпускане тоя последен влак от дискографията на ветераните.

Териън – "звяр" на старогръцки, името най-често обозначава южното съзвездие Вълк, едно от 48-те съзвездия, описани в древността от Птолемей, и сред 88-те съвременни, използвани от Международния астрономически съюз. Сonstellation Lupus. Шведите продължават своето наследство с последната част от "Leviathan". Албумът "Leviathan III"се появи на бял свят чрез Napalm Records. С него групата се отправи на многостранно и съчетаващо стилове музикално пътешествие, формирано от фундаменталната линия на своите предшественици "Leviathan" и "Leviathan II". Но и не само. 

С близо 40 години история, многолюдната дружина, начело с мултиинстументалиста Кристофър Йонсон, е от първите, които още през 90-те започват да комбинират метъл със симфонични и оркестрални елементи и се смятат за едни от основателите на симфоничния метъл днес. Това е формация, чието име винаги трябва да се изписва с много удивителни накрая, и чиято кариера представлява отделен ключов раздел в христоматията на съвременната метъл сцена. Започнали с корени в дет метъла през далечната 1987-а, те претърпяват плавна и впечатляваща еволюция през годините, като с времето създават своя, неповторена от никого, еманация на най-хубавото от класическия хеви, готик метъла и грандиозния симфоничен метъл. Върху или под изключтелно подходящ словесен пейзаж. За разлика от други банди, при които оперните влияния, хоровете и оркестрациите служат главно за евтина ефектна притурка, която комерсиализира стила им, при "Териън" тези елементи само засилиха театрално-мистичната атмосфера, подчертаха оригиналните класическите влияния. В крайна сметка те се развиха толкова мощно и мащабно, че в момента проектът дори не може да се нарече "група" в общоприетия смисъл на думата. Днес шведите работят в своя собствена лига с размах и професионализъм, които освен в студийните албуми, най-ярко личат в живите им представления. Освен хор и пев(и)ци, през последните години те неизменно включват пред публика и класически музиканти, солисти или цели симфонични оркестри.

С 24 албума в бурната си история, "Териън" идват в България в разцвета на творческата си дейност, за да представят нов студиен диск на един от най-желаните концерти в топ списъка на всеки метълфен. Не знам дали за 35 години шведите са се научили да превръщат зайчето в букет цветя, но магьосническата им отвара от звуци не загуби сила и в сурово състояние. Освен това имат свойството да поразяват от разстояние. Остава само да изречете вярното заклинание. И готово - вече сте там, в страшния им, но много, много привлекателен свят. 

Двойна симфо-метъл атака. Концертът ще бъде открит от групата на талантливата Цена Коев (Tsena Koev). Тя е наточила в репертоара песни от нейния първи албум "Emotions In A Jar", както и парчета от все още неиздадения "Storm In Human Form", който официално ще излезе тази година. Аплодирахме я миналото лято и в Бургас, и в София, с проекта Storm In Human Form, събрал рок величия, които никога не са излизали на сцена заедно, за да представи на феновете на тежкия рок и симфоничната метъл музика изключително по рода си събитие. Овациите обраха Матс Левен - прочут не само от "Териън", а и от "Кендълмас" и продукции на китарния гранд Ингве Малмстийн; бургаският зет и любимец на родната публика Джеф Скот Сото и Сноуи Шоу - бленда освен за "Териън", датските легенди "Мърсифул Фейт", "Кинг Даймънд" и "Димо Боргър", щамповал екстремната сцена още с водевилния си проект "Нотр-Дам". Цена придоби популярност като открояващ се глас във "Вивалди Метъл Проджект" на италианския пианист, продуцент и композитор Джузепе Йампиери със сценичен псевдоним Маестро Мистерия. Метъл феновете го познават като сесиен музикант в солови албуми на Брус Дикинсън от "Айрън Мейдън", Роб Рок от "Импелитъри" и много други. Но голямото му приключение започна след това, а в него участва и Коев. 

Познавам я Цена още преди да придобие тази фамилия - момиче, което - по-известно по света само като Крис, отлепя мазилка от тавана на Доходното здание в Русе с групата си "Дорсет Нага" (което май означаваше най-лютивия вид чушки, ама не помня вече на какъв език). Внесохме си я от Чужденеция през лятото, под ръка с Матс Левен за дуета "Miserere". Той се задържа в класацията на "Зи-Рок" 20 седмици и стигна до 4-то място. Уводният наратив е рецитиран от Сноуи Шоу. Автор на музиката, текста, аранжимента и клавишните партии е Живко Коев. В очакване на втория, а верояно и последния концерт на "Териън" у нас.

Според брадатото клише, сега или никога. Брадатото обаче сега отново е модерно. А сега е утре вечер. Да приветстваме съвременното съзвездие.



По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваме наградите "Васил Гендов" с безплатни прожекции

Две седмици български филми в Дома на киното, и то напълно безплатно, предлага третото издание на Националния фестивал на българското кино. До 13 май в целодневна програма ще бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство. Общо 90 филма, колкото и са и годините, които Съюзът на българските..

публикувано на 02.05.24 в 18:05

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е по кината

Филмът на трикратно номинираната за "Оскар" Агнешка Холанд "Зелена граница" е отличен с няколко награди, сред които специалната награда на журито от Венеция '23 и е с номинация за "Златен лъв".  Тридесет години след "Европа, Европа", новият ѝ филм разказва за реален случай. В така наречената "зелена граница" – гориста и блатиста местност между..

публикувано на 02.05.24 в 18:00

Изложба на дипломанти на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" показва избрани творби от пълния цикъл на специализирано художествено образование на учениците от 8 до 12 клас в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.  Представени са трите специалности – "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и..

публикувано на 02.05.24 в 15:00

Венеция – свободен център на световната култура

Преди броени дни Венеция се превърна в първия град, който наложи туристическа такса за посетителите, които не идват, за да нощуват там.  Художникът Стефан Попдимитров , който редакторът на "Нашият ден" Василена Мирчева  срещна по време на Венецианското биенале, споделя своето усещане за Венеция като център на световната култура ...

публикувано на 02.05.24 в 11:32
Гери Турийска

"Пощенска кутия за приказки" – какво предстои?

Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" вече над десет години скъсява дистанцията между текст и публика в сферата на ситуационната литература – където през хумора авторите и читателите се свързват със сегашния момент и настоящата реалност. Гост в "Нашият ден" е Гергана Турийска – поетеса, текстописец, създателка на "Пощенска..

публикувано на 02.05.24 в 09:05