Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР и пет поколения изтъкнати изпълнители заедно

На 8 февруари в Първо студио на БНР от 19 часа Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи "Изкуството на тамбурата" – последната, четвърта част от концертния проект "Тайните на българските инструменти". Поредицата представя различни поколения майстори инструменталисти и педагози, които са свързани с българските народни инструменти.

"Тайните на българските инструменти" е музикално-образователен проект на ОНМ на БНР, който има за цел да поддържа жива паметта за историята на традиционните български инструменти и техните най-добри изпълнители вчера и днес.

В "Изкуството на тамбурата" ще си дадат среща пет поколения изтъкнати изпълнители и преподаватели от всички краища на България. Гост солисти ще бъдат Кирил Трайков, Цветан Радков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров, Петър Миланов, Вели Чаушев, Християн Цвятков, Николай Коджабашев и Стоян Чалгънов. Ще се представят и младите таланти от НУФИ "Филип Кутев" гр. Котел с ръководител Христина Койчева, НУФИ "Широка лъка" с ръководител Стефка Гайдева и Фолклорна група "Веселина" при ЦЛТРД гр. Благоевград с ръководител Веселинка Боянова.

Музикалната програма в концерта е изключително богата и разнообразна и ще покаже нагледно различните стилове на свирене на инструмента тамбура.

Водещи по време на тази музикална разходка ще бъдат Димитър Христов и продуцентът Кристиян Неделчев. 

Освен на живо в Първо студио, почитателите на фолклорното изкуство ще могат да се насладят на виртуозните изпълнения на всички солисти и на вълните на програма "Христо Ботев", а концертът ще може да се проследи и с картина в подкаст платформата Бинар.

Снимки: Ани Петрова/БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55