Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 7 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 28 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от традиционни и шлагерни песни от Канада и САЩ.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нели Танева, Русанка Комитова, Виолета Маринова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Бърканица в приказките" от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Непослушните козлета" от Наталия Медведкина

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: на психолога-свещеник. Трудно ли е: отец Йордан Аврамов съчетава в пространството на храм "Св. великомъченик Георги" в Сандански служението на свещеник с професията на психолог.
• Темите на деня: на Джейкъб Стегенга, професор в катедра "История и философия на науката" на Университета в Кеймбридж, Великобритания, по време на посещението му в страната ни.
• Темата на деня: Защо неправителствените организации работят с бизнеса? Стратегически партньорства за опазване на природата - разговор с Марина Михайлова, ръководител "Корпоративни партньорства" във WWF-България.
• Разговорът: Цветът в културата – разговор с Вяра Попова от Института по философия и социология на БАН, автор на едноименното изследване.
• Европейските културни проекти у нас.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин.
- Безплатни прегледи на пациенти над 18-годишна възраст с вродени сърдечни малформации ще се извършат от 7 до 14 февруари в седмицата на вродените сърдечни малформации – интервю с кардиолога проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в МБАЛ НКБ.
- Какво се случва с раковия регистър у нас и възможно ли е въвеждането на ефективна скринингова програма на онкологичните заболявания – в месеца, посветен на борбата с рака гостува проф. д-р Здравка Валерианова, дългогодишен ръководител на Националния раков регистър, към момента ръководител на отдел "Управление и координация на програми и проекти" в УСБАЛО "Проф. Иван Черноземски".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Нина Николина кани на премиерния концерт-спектакъл "Любовни народни песни" и представя нов сингъл от последния си албум "Jazz & Traditions VOL. 2".
• Коя е Яра (Yara M’Toto) и защо иска да разбие музикалните клишета със сурови емоции.
• Биляна Ангелова – една от най-актуалните авторки на песни - празнува рожден ден, представяйки свои нови записи.
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Изкуственият интелект и анимационното изкуство. Разговор с художник-аниматора Димитър Димитров-Анимитер за "Дъщерята на художника" – първият български анимационен филм, създаден с изкуствен интелект, селектиран за участие в Конкурса за български късометражен филм на 28-ия Международен София филм фест.
• Номинации за Националните награди за сценични изкуства "Икар" 2024. Коментар на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България и на актрисата Кристина Янева, член на Комисията по номинирането.
• Панорама на италианското планинарско кино "Истории от планината" в Дома на киното. Разговор с Натали Петрова, организатор на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино "Банско филм фест".
• Театрални акценти през зимния сезон. Разговор с театроведа Майя Праматарова в рубриката "Моментна снимка".
• Икони на съвременния плакат. Международното триенале на сценичния плакат в София представя изложбата "Жените и плаката" в галерия "Средец" на Министерството на културата. Среща с Албена Спасова от Съюза на българските художници.
• Разделяме се с Борислав Чакринов. Спомен за големия български театрален режисьор.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Йоана Георгиева
Пааво Ярви дирижира емблематични симфонични творби.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Александър Ликов, провидецът
Когато се сключва пактът "Молотов-Рибентроп", за мнозина това се оказва изненада, която им вдъхва ужас и безизходица. Разбираемо е: двете най-големи тоталитарни държави в Европа, с огромни ресурси и с абсолютно войнолюбиво ръководство, се съюзяват, което не предвещава никак добри дни за света. За един човек обаче този пакт не представлява изненада, защото той го е предвидил: през 1938 г. българинът Александър Ликов под псевдонима Габриел Лесли публикува на френски език книгата "Неизбежният съюз Рим-Берлин-Москва", където обяснява, че няма как тези диктатури да не влязат в колаборация. Дълги години книгата се е смятала за изгубена за българското социологическо културно пространство, но Лъчезар Тошев я открива, внукът на Александър Ликов Йордан Ликов я превежда, а Тони Николов коментира както книгата, така и нейния автор. Премълчан автор, неизвестен и непознат. "Премълчаната история" се заема да поправи несправедливостта и заедно с Йордан Ликов, Лъчезар Тошев и Тони Николов разказва за този толкова прозорлив българин Александър Ликов (Габриел Лесли), който преди Хана Аренд, преди Раймон Арон, преди Ерик Вьогелин, преди Асен Игнатов и Желю Желев разкрива истинската същност на тоталитарната доктрина.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Веселина Даковска
Психология на общуването
В предаването участват доц. д-р Веселина Русинова от секция Трудова и организационна психология към Института по психология на БАН и Станимира Танева, която е фирмен психолог. Предаването се занимава с постигането на равновесие, преодоляването на стреса и с изграждането на успешно поведение на работното място. Описват се теориите за работната мотивация "X" и "Y" на Дъглас МакГрегър - преподавател по мениджмънт в Масачузетския технологичен институт и възпитаник на Айбрахам Маслоу. Доц. Русинова разяснява базови концепции относно функционирането на правилата, поощренията и контрола в рамките на работното място.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Пази ли обществото спомена за женските постижения?
С този въпрос, а и с други като: "Знаете ли на кого е кръстен Велинград? А от коя холивудска актриса е изобретена безжичната технология? Колко ромски авторки можете да назовете?" - сдружение "Библиофем" провежда срещи под надслов "Жените, за които не чуваме в училище".
В "Какво се случва" художничката и активистка Дарина Коконова разказва за женските постижения, останали в периферията на паметта.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Предаването представя "Дъ Дисембъристс" – качествена, некомерсиална фолк-рок група от Северозапада на САЩ, щата Орегон. Темите в творчеството им са доста разнообразни – от легенди за крале и японски приказки, до природни картини и нерадостни, дори мрачни истории от съвременната американска действителност.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Представяме 29-ото издание на един най-големите украински фестивали за съвременна музика – "Контрасти" в Лвов. Разговор с координатора Дзвенислава Сафиан за първата половина от фестивалните дни.
• Композитор на месеца е Майсън Бейтс.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Художникът Росен Марковски стана на 60 и написа: "Бях там и чух рибите, които бяха около брега на морето по време на голямата буря… дъските, които морето изкара на брега, борили се дълго с вълните. Когато хората мълчат, чуваш разказа на рибите." Ще научим какво разказват на художника рибите, ще чуем емблематичните: "Нито ден без вечер" и "2 часа в голяма чаша", а най-новата му песен "Неведоми пътища" дебютира в българския радиоефир тази вечер в "Аларма". Изложбата на Росен Марковски "Разказът на рибите" се открива в петък 9 февруари в най-новата галерия в София, а до 12 февруари продължава изложбата му в Троян.
• Днес е представянето на второто издание на фестивала "БУНА", който събира представители на съвременната българска визуална сцена във Варна. Фестивалът подсилва връзките между организации, експерти и визуални артисти и насърчава международни сътрудничества.
С организатора на "БУНА" Ралица Герасимова разговаряме за темата, кураторите и приоритетите в програмата на тазгодишното издание, като отправяме покана към бъдещите участници.
• Предстои още едно арт събитие във Варна – чрез творческата работилница на 11 февруари "Да бъдеш човек = да бъдеш художник" любими музикални произведения ще оживеят в колажни похвати и свободни техники на рисуване. Работилницата ще се води от визуалните артисти Славена Петкова – с която разговаряме, и Еден Мирвадт (Германия).
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
В първото февруарско издание на предаването продължаваме две от темите, започнати през януари. А именно – продължението на сагата за Кийт Джарет с втората част от концерта му през 1989 г. в Хамбург с американското му "Стандарт" трио – Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (ударни).
Ударно е и участието на Андре Чекарели в две различни формации. Тази на Ди Ди Бриджуотър в Марсиак през лятото на 1991 г. и после – на саксофониста Стефано ди Батиста, чийто албум "Долче вита" официално излиза в края на март.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03