Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Лолова със стихове на Робърт Бърнс в "Артефир"

На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания "АРТО плюс" ЕООД, съвместно със Сатиричен театър "Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания", организират Национална програма "Татяна Лолова на 90 години", която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици – съобщи в "Артефир" Георги Тошев.

БНР се включва в честването на голямата актриса с нейни записи от Златния си фонд, които слушателите на "Артефир" също преоткриха.

Георги ТошевНа 10 февруари от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова "Одеон" ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за първи път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.

В "Последният спектакъл" ще видим съпруга ѝ Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьора Илиян Джевелеков, певеца Орлин Горанов, продуцента Игор Марковски и др.

Входът за събитието в кино "Одеон" на 10.02. (събота) 2024 г. от 18:30 че свободен. Зрителите ще бъдат настанявани до изчерпване на местата в салона, като предимство ще имат гостите с покана от организаторите.

"Филмът не изчерпва богатата биография на Татяна Лолова, а по-скоро показва нейната житейска философия, разказва за изпитанията и радостите по Пътя ѝ", споделя журналистът Георги Тошев.

Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев и с логото на "Книгомания" – книга, специално подготвена за печат по повод годишнината. 

Идеята на томчето е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва земно и от сърце спомен, впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

"Таня обичаше да играе. Опитвам се да вървя по следите на живота ѝ, използвам формата на игра от букви и думи. Пъзел. Думи, които носят личния опит, емоционалния свят и красивия ум на една изключителна жена и актриса" – пише в предговора съставителят на книгата Георги Тошев. Димитрина Кюркчиева го покани за разговор в "Артефир".

Чуйте в звуковия файл разговора с Георги Тошев и Татяна Лолова чете стихове от Робърт Бърнс – Златен фонд на БНР.

Снимки – "АРТО плюс", "Книгомания", БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Михайлова и Деян Вачков

Оперните изпълнители Илина Михайлова и Деян Вачков отново в България

Два оперни спектакъла на живеещите в Испания съпрузи Илина Михайлова и Деян Вачков предстоят в Държавната опера във Варна. На 17 май Деян Вачков ще дебютира в ролята на барон Скарпия в една от най-драматичните опери на Джакомо Пучини "Тоска". На диригентския пулт ще застане номинираният за награда "Грами" Росен Гергов. Илина Михайлова ще бъде..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Прави Карнавал, не война

Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят Габрово в края на седмицата, Предстои традиционният за града карнавал. Мотото тази година е "Прави Карнавал, не война".  Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и..

публикувано на 16.05.24 в 09:20

Световен театър в София за 18-и път

С много богата програма  от 2 юни до 9 юли предстои да видим платформата Световен театър в София. Включени са спектакли на  Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро , които ще гостуват на Световен театър в София - 2024 на живо, на сцената на Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър и Театър "Българска армия" ...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Българската танцова платформа за четвърти път

Започва четвъртото издание на Българската танцова платформа, която е част от 17-ия Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". От 16 до 19 май на различни места в София ще покаже работите на 15 български автори. В България пристигат над 40 международни гости – селекционери на водещи танцови фестивали и институции, както и..

публикувано на 16.05.24 в 08:25

Личността на актьора

"Актьорската професия със сигурност е много интересна от психологическа гледна точка – казва Деница Каприева, психолог и доктор по културна и диференциална психология. – Изследванията за нея обаче са малко, имайки предвид, че това е професия, която много борави с психичното, с душевния материал и емоциите. Интересно е да се провери какви са хората,..

публикувано на 16.05.24 в 08:10