Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за разказ с филмов потенциал, насочен към млади творци

Снимка: spisaniekino.com

Списание "Кино" и СБФД провеждат литературен конкурс за разказ с потенциал за филмова адаптация. Любопитна възможност за младите пишещи хора да се докоснат до света на киното, като получат шанс за реализация на пълнометражен игрален филм.

Режисьорът Димитър Сарджев, редактор на сп. "Кино" и преподавател в катедра "Драматичен театър" във Факултета по "Сценични изкуства" на НАТФИЗ, представя конкурса и неговите условия в "Артефир".

За месец януари победителят вече е публикуван на страниците на списанието. Конкурсът ще продължи през цялата година, като накрая от всички отличени 12 разказа ще бъде избран един голям победител. На автора ще бъде дадена възможност да развие художествения текст в сценарий за пълнометражен игрален филм с помощта на професионален сценарист, разказва Сарджев.

Възрастовата граница на конкурса е от 16- до 35-годишна възраст. Инициативата е специално насочена към младите автори. Жанрът и темата са неограничени. Конкурсът е безплатен, а разказите се изпращат на адреса на сп. "Кино" – litkonkurs.spisaniekino@gmail.com

А кои разкази притежават потенциал за филмова адаптация?

Сарджев отговаря: "Виждали сме добро кино да се прави от най-фантастични и невероятни материали. За да има потенциал за едно филмово развитие, хубаво е да има някаква драматургична ядка, на която може да се стъпи."

Повече за параметрите на конкурса, кинопотенциала и голямата награда – чуйте в звуковия файл.

Снимка – сп. "Кино"
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05