Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дамски форум": Мястото на жените в бизнеса у нас

Дискусията на тема "Силата на разнообразието"
Снимка: Дамски форум

Сдружение "Дамски форум" проведе трета по ред конференция под надслов "Силата на разнообразието: Да променим стереотипите". Сдружението има 15 години опит в подкрепата на жените в корпоративния свят и в него членуват над 150 жени, които заемат високи ръководни позиции или развиват успешно собствени компании. Сред специалните гости на конференцията бяха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и еврокомисарят по въпросите за равенството Хелена Дали. 

В "Нашият ден" гостуват три дами, които познават успеха, но и пътя, по който се стига до него. Диана Митева е председател на Управителния съвет на "Дамски форум", Диана Пазаитова е член на Съвета, а Светла Каишева е изпълнителен директор на организацията. След проведената конференция те разказват за целите на Сдружение "Дамски форум", дейността, политиките и визията за мястото на жената в бизнеса и обществения живот у нас.

Митева споделя целта, с която е създадена организацията – изграждане на мрежа за споделяне и обмен на ценни идеи и полезни практики между бизнес дамите, както и предаване на опита към младите момичета, прохождащи в бизнеса и обществения живот. Председателят на Управителния съвет на сдружението разказва, че през годините то е подкрепило и редица каузи и проекти, основно посветени на здравето и развитието на децата, образованието на младите хора, културата и изкуството.

 През 2019 година стартира първото национално проучване "Жените в корпоративна България", проведено съвместно със сп. "Икономист", като проучването е базирано на данни за най-големите български компании и измерва участието на жени в бордове на 300 най-големи компании в страната и 100 най-престижни финансови институции, разказва Митева. Проучването показва, че в бордовете на тези компании има 6 пъти повече мъже. В различните управленчески нива диспропорцията става огромна и не отговаря на съотношението в степените на образованост между жените и мъжете.

Пазаитова съобщава, че в тази връзка  "Дамски форум" стартира интересна, силно прагматична инициатива, свързана с изграждането на база данни за дами, които са подходящи да заемат изпълнителни и неизпълнителни позиции в корпоративния свят. Тя ще бъде съобразена със стриктни професионални критерии и ще представлява ценен инструмент за компаниите, които имат интерес да постигнат баланс на половете.

По думите на Каишева дамите в България са и борбени, и подготвени, но статистиката не е в тяхна полза: "В началото, когато започнахме тези проучвания, мислехме, че няма проблеми, особено в България. Но цифрите показват нещо различно, и то не само в бизнеса", казва тя и дава пример и с друга сфера – тази на образованието и науката. Около 80% от базовите позиции са жени, но колкото повече се изкачват нагоре в управленските позиции, техният брой драстично намалява, споделя статистиката Каишева.

Митева разказва: "От 2018 година работим и правим анализ какво отразяват тези цифри. Възприятието може да бъде едно от нашия кръг на интереси, от нашата индустрия, в която работим или имаме познания, но в същото време, когато се направи анализ, и то с международно признати институции, виждаме, че нещата стоят по друг начин. Искаме да работим, за да постигнем по-голяма приемственост в обществото за това как реалността да бъде доведена до най-добрите европейски практики.

Митева изразява гордостта на Сдружението от участието на Хелена Дали, която е първият досега европейски комисар по равенството. По време на конференцията тя е споделила ценен международен опит.

"Виждаме в момента каква е ситуацията, но гледаме напред. Искаме заедно и мъже, и жени да управляват компаниите съвместно, за да може да се подобри нашият живот.", казва Митева. Тя вярва, че разнообразните екипи водят до по-голяма производителност на труда. Това сочи и изследването на първата жена – носителка на Нобелова награда за икономика – проф. Клаудия Голдън.

Сдружение "Дамски форум" вече е член на Националния съвет по равнопоставеност между мъжете и жените към Министерски съвет. Подписало е и меморандум за сътрудничество с Министерство на труда и социалната политика, с което цели подпомагане на развитието на жените в корпоративния, средния и малкия бизнес, намаляване на разликата в заплащането и доходите, насърчаване на вземане на решения и преодоляване на стереотипите в различните сфери на обществения и икономическия живот. Министър Шалапатова е дала своето уверение, че държавата ще работи в тази посока.

Директива за квоти в управлението на компаниите трябва да бъде приета до края на годината. Директивата за равно заплащане, приета от ЕС през 2022, също трябва да бъде транспонирана в България.

Сдружение "Дамски форум" продължава активно да работи по проекти, които насърчават женското предприемачество, креативното мислене и иновациите.  

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Катя Филипова

В рубриката "Епизоди от живота" почетохме живота и творчеството на певицата Катя Филипова, по повод 75 години от рождението и 12 години от кончината ѝ. Катя Филипова, родена на 13 май 1949 година във Варна, израства в музикално семейство с дълбоки корени в руската история. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци и  друг вид..

обновено на 13.05.24 в 08:52

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05