Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар?

Възможно ли е хората с увреждания да се реализират на трудовия пазар? Обществото ни все още изпада в недоумение, що се отнася до трудоспособността на хората в неравностойно положение и техния потенциал за трудова реализация.  

Галя Койчева е психолог в Центъра за защитена заетост във Варна, майка е на младеж с увреждания и притежава сериозна експертиза и опит във психо-социалната сфера. В "Нашият ден" Койчева разказва за работата си и за това как функционира социалното предприятие.  

Центърът за защитена заетост във Варна е създаден с бюджет и проект на Агенцията за хора с увреждания. За реализирането му Агенцията е одобрила Висшето училище по мениджмънт в града. За дейността на предприятието Койчева казва:

"Центърът дава възможност на 15 млади хора с множествени увреждания да имат своя работа, да се учат да работят в едно новопостроено бистро. Това са едни от първите социални предприятия, които дават наистина възможност на хората, осигуряват им подкрепяща среда. Аз, в ролята си на психолог, имам колега социален работник. Отделно менторите по звена подпомагат процеса на обучение, на упражняване на умения и създаване на нови навици."

По думите на психолога младежите с увреждания не успяват да придобият необходимите личностни и битови умения само в семейна среда и в системата на образованието. Социалното предприятие им дава възможност да се включат в различни дейности – кухненска и домакинска работа. Всичко това развива тяхната фина моторика, издръжливост, пространствена ориентация, концентрация и навици. За три години младежите са усвоили основни умения, много по-структурирани са и идват на работа с удоволствие, разказва Койчева.

Този тип услуги и социална интеграция тепърва прохождат в България. Психологът пояснява, че Центърът за защитена заетост се води социална услуга, защото това е най-висшата степен на защита на хора със затруднения в трудова среда, където ментори и специалисти им оказват необходимите наблюдение и подкрепа.

Койчева споделя: "Центърът за защитена заетост има за цел, освен да ги научи на професионални и трудови навици, да работи за тяхното личностно развитие. Младежите често биват включвани в други проекти на университета, правихме различни обучения – развитие, готварство, първо ниво на английски. Всяка година имаме по един пътуващ семинар. Това помага за сплотяване на екипа, комуникацията, толерантността."

Доходите не са маловажна част от социалната инициатива. Освен че носят самочувствие на младите хора, те обогатяват финансовата им култура и подпомагат семействата им. Тази група хора често са жертви на стигмата, че нищо не могат и не разбират, казва Койчева, която вярва, че всеки има някакви възможности и съхранен потенциал, който просто има нужда от развитие.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59