Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Самоков в радиоефира на "Семейно радио":

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение.


"Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на еврейската фамилия Арие", разказва Марияна Лобутова, регионален представител на Национален дарителски фонд "13 века България".
Как посрещат посетителите, как продължава любопитният разказ за историята и съвременния живот в Сарафската къща в Самоков, както и защо е важно да бъде обединена в единен културен комплекс със сградата на Синагогата – чуйте още в звуковия файл.


Д-р Веселин Хаджиангелов, археолог и директор на Историческия музей в Самоков, ни връща в древните и по-нови епохи, свързани с историята на града и селата в общината. "Много са първите неща, които се случват в Самоков, затова този малък град оставя трайни и ярки следи в историята на България", казва д-р Хаджиангелов. Според него през последните години се наблюдава засилен интерес на младите хора към миналото. Получават се и значими дарения в музея – става дума за хиляди инвентарни единици, включващи документи, фотографии и дори ценни рисунки, като тези на Христо Йончев-Крискарец…
Още за историята, забележителностите на територията на община Самоков, както и защо е важно да посетим Бельовата църква – чуйте още в звуковия файл.


Стоян Пашов, председател на читалище-паметник "Отец Паисий-1859" в Самоков, започва разказа си с отбелязването на 165 години от създаването на читалището през 2024 година. Според исторически сведения, читалището е едно от първите, създадени в България. "Самоковското население е било достатъчно будно за времето си през годините на османската власт", казва Стоян Пашов. При създаването си читалището е кръстено на "Свети Седмочисленици", а през 1904 година приема името на Отец Паисий във връзка и с една от теориите, че авторът на "История Славянобългарска" е роден в самоковското село Доспей.
Още за историята на читалището, изгарянето на архива и съхранения ценен печат, както и за съвременния живот в сградата-паметник – чуйте в звуковия файл.


За старите рецепти и тайната на приготвяне на Самоковския зелник разказва Катя Драганова от село Продановци. Тя предлага вариант на т.нар. мързелив зелник, в плънката на който през зимата доминира праз лук. Чуйте рецептата с точни указания в звуковия файл.

инж. Ангел Джоргов и съпругата му Любослава
В "Моето семейство" гостуват инж. Ангел Джоргов, кмет на община Самоков, и очарователната му съпруга Любослава.
"Живели сме в един блок в квартал на Самоков, но до 2008 година дори не се познавахме. През 2016 година станахме семейство…", започва разказа си инж. Джоргов. Младото семейство не брои дните, месеците и годините в брачния съюз, а усмивките в любовта. Може би затова приоритет за новия кмет на Самоков е задържането на младите хора и семейства в общината, осигуряване на условия за живот и за хората от всички възрасти, развитие на спорта за децата и младежите, инфраструктурата, възможностите за кариера и образование – чуйте още в звуковия файл.

Снимки: община Самоков, ФС на Сарафската къща
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35