Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брас Бендът на НМУ: Културен обмен и концерт в Ротердам

Снимка: НМУ

Тази НМУ "Любомир Пипков" чества 120-годишнина от своето основаване и 120-годишнината на патрона на училището – Любомир Пипков.

По този повод на 24 май в зала "България" ще се състои юбилеен концерт, в рамките на Софийски музикални седмици. Планирана е богата юбилейна програма и издаване на Годишник на училището. 

Повод за разговор в "Артефир" с директора на училището д-р Столина Добрева и с диригента Велислав Стоянов е последният успешен проект, в рамките на който младите музиканти от училището са получили шанс да разширят своя музикален и културен хоризонт. 

От 6 до 11 февруари 2024 г. се проведе вторият етап от ученически обмен между НМУ "Любомир Пипков" и Кодартс лицей за музика и танц – Ротердам, Нидерландия. Обменът е част от съвместния проект "United by music" за културен диалог между двете училища. 

Младежкият Брас Бенд на НМУ е създаден от емблемата на джаз музиката в България – маестро Емануил Манолов - Бадема, който е и първият диригент на бенда. От 2020 година диригент на младежкия бенд е Велислав Стоянов – тромбонист, изпълнител, аранжор, композитор и преподавател.

Първият етап на обмена през месец май миналата година ученици от Кодартс Лицей Ротердам посетиха НМУ-София. В рамките на това гостуване се проведоха три концерта – класически в залата на НМУ "Л. Пипков" и два джаз концерта в селата Чавдар и Челопеч.

Вторият етап се осъществи в Ротердам, Нидерландия в началото на тази година. По време на престоя си учениците от Брас бенда на НМУ "Любомир Пипков" проведоха майсторски класове с Йоост Фербраак – преподавател и изпълнител на тромпет, тромбон и сузафон, Лио Давелаар – преподавател по госпъл музика, както и с един от най-известните нидерландски джаз тромпетисти Ян ван Дюйкерен. Българските ученици имаха възможност да се включат и в майсторски класове по актьорско майсторство. Престоят е завършил със съвместен заключителен концерт в Ротердам.
Повече за юбилейната програма на НМУ "Любомир Пипков" и обменът между българските и нидерландските ученици – чуйте в звуковия файл.
Снимка – НМУ "Любомир Пипков" 
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25