Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентът Мартин Тотев създаде антитреморна ръкавица

Студентът по информатика Мартин Тотев от Пловдивския университет създаде ръкавица, която неутрализира треперенето на ръцете на хора, които страдат от тремор, болестта на Паркинсон и други неврологични заболявания. С разработката си Мартин Тотев спечели първо място във второто издание на конкурса Start-up Academy, организиран от висшето училище. Първото място осигурява сумата от 2000 лева, която да ползва като първоначална инвестиция за реализиране на идеята си .

Ръкавица Anti-tremor glove, която ще помогне на хора с неврологични проблеми да се справят с  ежедневните трудности, предизвикани от треперенето на ръцете. Механизмът на ръкавицата по специален алгоритъм разчита тремора и предава импулси на мускула, в резултат на което той се съкращава и треморът се неутрализира, обяснява студентът. Уникалното в неговия продукт е начинът, по който неутрализира треперенето – като комбинира високотехнологични иновативни алгоритми и стабилизиращи системи и сензори.

"Устройството е стабилно и надеждно, може да се сваля, изработено е от "дишаща" материя, уверява Тотев. С помощното средство хора с неврологични заболявания ще могат по-лесно да се справят с дейностите от ежедневието си – да хванат предмет, да го пренесат, да пишат. Именно движенията, свързани с тях, най-много ги затрудняват, показало анкетно проучване на Мартин Тотев. Той се допитал до около 20 пациенти с подкрепата и посредничеството на Александровска болница. При някои от тях треперенето на крайниците се проявява само при някои движения, разказва студентът.

21-годишният Мартин Тотев е завършил Природо-математическата гимназия в родния си град Стара Загора с математика и английски. В момента е третокурсник в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Амбицията му е да регистрира своя фирма, която да проектира вече на следващо ниво хардуера и софтуера на антитреморната ръкавица. След това тя ще бъде представена в болнични заведения – като първа крачка по пътя към пазара.

Разработката на Мартин всъщност започнала от курсов проект по време на следването му, който той решил да доразвие. Видях потенциал в първоначалната си идея, потърсих допълнителна информация и разговарях със семеен приятел, който има неврологичен проблем, разказва студентът. Родителите му са медици и също го насърчили.

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25