Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето като пътеводител: От медицината до поезията в живота на Мария Донева-Набхан

| обновено на 26.02.24 в 11:35
Мария Донева-Набхан
Снимка: Личен архив

От детската мечта до реализацията на професионалните амбиции в медицината Мария Донева-Набхан описва своя път през обучението и работата като медицинска сестра в "Пирогов" до вълнуващия преход към специализацията като операционна сестра. Нейните думи проличават в интервю за предаването "Нашият ден", където тя разказва за предизвикателствата и удовлетворението от работата в сферата на здравеопазването, особено в контекста на недостига на персонал и интензивността на работния процес.

Мария не спира до тук. Тя се превръща в глас, който отразява своите преживявания и емоции чрез поезия, давайки начало на своята литературна кариера със стихосбирката "Твоето име – любов". Този творчески израз е стимулиран от лични изпитания, включително емоционалното въздействие от пандемията и загубата на майка ѝ, което намира отражение в нейните последващи издания.

"Когато обявиха, че държавата се затваря поради пандемията коронавирус, сякаш нещо се срина върху мен. Имах усещането, че живея във филм на ужасите, имах усещането, че сънувам. За съжаление този сън продължи цели три години. Много от моите приятели си отидоха, защото започнаха работа в специализираните звена. През първата година на пандемията изливах всичко, което ми тежеше, върху белия лист. Не мислех какво трябва да напиша, то просто се случваше. Понеже пишех на мобилен телефон, реших да си направя една страница, която озаглавих “Твоето име – любов", споделя тя.

Тя посочва, че любовта към хората и живота е водещата сила в нейната работа и творчество, като иска да внесе надежда и разбирателство сред хората. Мария подчертава значението на искрените емоции и връзката със собственото сърце, което се отразява във всяка стихотворение, което пише.

Въпреки смесените реакции от читателите, някои от които изпитват депресивни чувства от нейните текстове, тя остава вярна на своята мисия да провокира размисъл и вътрешен растеж. Мария Донева-Набхан финансира сама издаването на своите стихосбирки, което позволява творбите ѝ да достигнат до хората, които наистина ценят нейното послание.

Изправена пред житейски и професионални предизвикателства, тя намира утеха и сила в писането, което я превръща в мощен инструмент за лично изразяване и взаимодействие с другите. Стихосбирките ѝ са отражение на широк спектър от чувства, от мъка до радост, и служат като спасение не само за нея, но и за нейните читатели, които намират в тях нещо, което резонира с техните собствени преживявания.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35