Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джобове, пълни с хляб" – пиеса, която изпълва душите с въпроси

Снимка: Театър "Нокс"

Двама мъже стоят от двете страни на един изоставен кладенец. На дъното на този кладенец вие куче. Как тази драматургична ситуация ще доведе до философски заключения за смисъла на живота и Световния ред – и то по един лек и комичен начин?

Отговорът на този въпрос ще разберат зрителите на "Джобове, пълни с хляб" – театрален режисьорски дебют на актрисата Мария Панайотова. Премиерата на представлението ще се състои тази вечер от 19:30 ч. в Национален студентски дом.

Автор на пиесата е румънският писател Матей Вишниек. В главните роли -  Йоан Попов и Теодор Кисьов. 

"Това е едно доста камерно представление със само двама актьори на сцената, което обаче вярвам, че има един много по-голям обем – идеен и философски – нещото, което ме предизвика да се захвана с този текст. Вярвам, че има нужда от повече такива представления. Същевременно мисля, че успяхме да поднесем тези големи теми през една лека, светла и комична призма.", разказва Панайотова.

Според режисьора на постановката простичкият сюжет се превръща в платформа за екзистенциално размишление в тези дни на криза, когато светът е неразбираем.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана..

обновено на 19.04.24 в 10:34

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35