Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпролетно Юрий Дачев ни допуска в своята "Есенна градина"

7
Снимка: Иван Дончев

Най-новото заглавие в репертоара на Малък градски театър "Зад канала" е "Есенна градина". Текстът е вариации върху едноименната пиеса на Лилиан Хелман от 1951 година, както и с други нейни творби. Режисьор на спектакъла е Юрий Дачев


За Юрий Дачев "Есенна градина" е: "Семеен портрет на есенен фон. Как да бъде довършен, когато болката е повече от любовта?"

"Есенна градина" е своеобразен жест на симпатия към Чеховата "Вишнева градина". Действието се развива в продължение на една седмица в лятна къща, в крайбрежен курорт.


Сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова. Автор на музиката е Асен Аврамов.

В този спектакъл Юрий Дачев (на снимката) е поканил актьорите: Богдан Бухалов, Василена Атанасова, Георги Кацарски, Даниел Цочев, Жени Александрова-Лечева, Ирини Жамбонас, Леонид Йовчев, Луиза Григорова-Макариев, Мартина Тодорова и Таня Пашанкова.

Следващите дати, на които можете да гледате спектакъла са 29 февруари, 20 и 31 март, 12 и 30 април.

Защо "Есенна градина" е сред мечтаните заглавия за поставяне на Юрий Дачев, чуйте от интервюто с режисьора в звуковия файл.

Снимки: Иван Дончев

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28