Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с интелект. Мисис България Интернешънъл е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на управлението. Говори пет езика арменски, английски, испански, руски и турски.

Образована, начетена, красива, че и може да готви. Направо човек да се потисне от такова съвършенство. Че Мисис Европа, пловдивчанката Манита Вартан се справя отлично в кухнята видяхме в "Черешката на тортата", която тя спечели. Затова я помолих да сподели вкусни тайни.


Мисис Европа Манита Вартан е четвърто поколение арменци, преселници от Турция. Тя се е научила да готви от баба си Манник, на която е кръстена и гозбите й са автентични. След участието в кулинарното риалити, дамата издаде книга с 20-те си любими рецепти. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия".  

Освен кулинарията, нейната страст са пътешествията и тя има огромна колекция с магнити от цял свят.


В интервюто си Манита Вартан обеща да сподели тайната си арменска рецепта за постни сърми със стафиди в сайта на БНР и изпълни дадената дума:

Необходими продукти
• Ориз (български) – 2 чаени чаши
• Стар лук (ситно нарязан) – 6 чаени чаши
• Лозови листа – големи и тънки
• Канела, сол, захар
• Магданоз – 1 голяма връзка
• Олио – 1 чаена чаша
• Стафиди – 1 ½ чаена чаша

Приготовление:
Изсипваме ситно нарязания лук в тиган или тенджера, в който сме сложили определеното количество олио. Задушаваме, докато лукът омекне. След това измиваме ориза и го прибавяме към лука. Добавяме 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка захар, ½ чаена лъжичка канела, ситно нарязания магданоз и 1 ½ чаена лъжичка сол. Разбъркваме всичко и изчакваме да поеме водата. Сваляме от огъня да изстине. Плънката за сърмичките е готова.

Ако лозовите листа са пресни, трябва да се попарят в солена вода, а ако са от буркан – започваме да навиваме. Взимаме един лист. В средата слагаме 1-2 чаени лъжички плънка. Разстиламе по дължина. В двата края слагаме по една стафидка и навиваме. Нареждаме в тенджера. Отгоре слагаме чиния, за да затисне сърмите. Прибавяме три чаши вода.

Слагаме да врат. Първоначално на силен огън 5-6 минути. После да къкрят на по-слаб. Варим, докато сармите поемат водата.

Снимки: личен архив на Манита Вартан
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Кристалина Стойкова: Процесите на планетата Земя са циклични

С планетата Земя се случва това, което се е случвало преди милиони години и ще продължава да се случва. Земята представлява една страшно сложна самоорганизираща се и самоконтролираща се жива система. Ние си мислим, че Земята е мъртва, но тя е жива система и ако погледнете в сайтовете на големите сеизмологични агенции, ще намерите доказателство за..

публикувано на 18.05.25 в 10:00

Йорданка Благоева на 78 изкачи Рейнбоу маунтийн в Перу

Неотдавна легендарната ни световна рекордьорка и олимпийска медалистка в скока на височина Йорданка Благоева се завърна от Перу, след като непрекъснато пускаше снимки и разкази в социалните мрежи от дългото си и увлекателно пътуване. Тя толкова много е бродила по света, че беше неизбежно да я попитам Перу коя посетена поред държава поред ѝ е. Оказаха..

публикувано на 17.05.25 в 16:45
Цвета Брестничка

Какво училище искаме за децата си

Насред силния шум от политически разпри темата за образованието също кънти в общественото пространство с канонада от следващи едно след друго предложения на МОН, които не изглежда да са подплатени с научни доводи, изследвания, дългосрочно планиране и обществено обсъждане, затова пък предизвикват разногласия, подозрения и тревога у хората, пряко..

публикувано на 17.05.25 в 12:25
д-р Пламен Георгиев

Разминават ли се археологическите открития с новите данни за населението

Как е изглеждала селищната система по средните течения на Марица и Тунджа през периода на късната бронзова и ранната желязна епоха, изследва доктор Пламен Георгиев Разминават ли се археологическите открития с новите данни за населението у нас през периода на късната бронзова и ранната желязна епоха, изследва учен от БАН "Селищната система по средните..

публикувано на 16.05.25 в 18:05

В Тайланд има 58 ресторанта със звезди "Мишлен"

С журналистката Мира Баджева споделихме едно приказно пътуване до Тайланд. Използвам думата приказно неслучайно, защото и двете имахме възможност да се почувстваме като истински принцеси, нагиздени с традиционни благороднически костюми. (Репортаж от това приключение ще чуете и прочетете съвсем скоро). Същевременно се потопихме в магията на..

публикувано на 16.05.25 в 16:50