Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 февруари: Поезия, объркване и добро настроение

Снимка: Pixabay

Епизодите от живота на 29 февруари започват с поезия.

Миг, пратен от една ръка,
която толкова обичах,
по залез ти при мен дотича
подобно черен гълъб - знак.

Белееше насреща пътят -
мъгла таинствена, незнайна
във края на вечеря тайна…
Миг, малко пясъчно зърно,

съдържащ в себе си един
цял пясъчен часовник спрял
и онемял, сякаш съзрял
в небесната градина Хидрата.

Стихотворение на Йоргос Сеферис, роден на днешната дата. Превел от гръцки език – Стефан Гечев.

Каква е вероятността да се родиш на 29 февруари? Отговорът е 1 към 1641. 

Такива редки дати, разбира се, привличат символика и поверия. На този ден в Шотландия някога се е гласувал закон, че само на високосната дата жена може да предложи на мъж, а избраникът няма право да откаже. Ако все пак намери убедителна причина да отхвърли предложението, мъжът трябва да подари на жената 12 ръкавици – по един чифт за всеки месец, за да не се вижда ръката, останала без пръстен.

Според поверието, както изживеем тази дата, така ще ни върви през следващите четири години. Слушателите на "Нашият ден" нямат повод за притеснение, защото могат да очакват добро настроение, хубави събеседници и музика.

Датата се превръща и в повод редакторът на предаването да улови ChatGPT в грешка. Оказва се, че изкуственият интелект не знае за съществуването на романа "Подареният ден" от Робърт ван Хюлик, чието действие се развива именно на 29 февруари –  денят очевидно обърква дори умния алгоритъм.

Повече чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АГРА 2024

АГРА 2024

Между 20 и 24 февруари се проведе 31-вото издание на международното земеделско изложение АГРА, заедно с изложенията Винария и Фуудтех. Думите, определящи форума тази година, са партньорство и сдружение. Модернизирането и дигитализацията на селското стопанство и на производството като цяло, било то на вино или на храна, независимо какво мислим..

публикувано на 07.05.24 в 17:40

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02