Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Естетика/Полифония":

Творческата игра на художника Вили Николов

Красота, лирика и поезия се открива в новата и най-голяма самостоятелна изложба на художника Вили Николов "Естетика/Полифония", която вече може да бъде разгледана в столичната галерия "Милениум". 60 картини говорят за живота и вдъхновенията на художника. Те обхващат разнообразни теми - фолклор, самодиви, коне, джаз, музикални инструменти и женски образи.

Самият автор твърди, че част от новите му послания в тази 25-а изложба са лицата на хората, експлозията от цветове и различните светове.

"Когато пътувам, главно из Европа, наблюдавам лицата. Има много интересни очи - дали в Хърватия, Италия, Испания, дори в родопските села. Очите на българката, които винаги рисувам с най-голямо удоволствие и внимание, са изключително големи, дълбоки, невероятни за рисуване. Опитвам се да ги предам по най-точния начин", каза в "Артефир" Вили Николов. Той започва да рисува портрети от ранна детска възраст, когато именно одобрението на най-близките го подтиква да продължи да се занимава с изобразително изкуство.

"Дали ще е женски образ, дали ще е красива архитектура, дали ще са причудливите скали под водата, тъй като имам много картини, в които рисувам света под водата – с това показвам колко ме вълнува красотата" - разяснява още художникът. – "Аз имам нужда да видя красиво нещо, след това да го почувствам, да се развълнувам и това вълнение да го предам на платното. Когато завърша творбата, имам нужда от нови предизвикателства, ново пътуване, нов град, нови лица. Това е един процес, който се повтаря постоянно и ме презарежда."

Според културолога проф. Любомир Стойков "главното превъзходство на експозицията "Естетика/Полифония" е в интелигентния и завладяващ микс от послания за любов, красота, копнеж и мечтание!".

Вили Николов има богат творчески път, рисува в областта на графиката, илюстрацията и рисунката, негови творби притежават испанската кралица София, Хосе Мария Аснар, Българското посолство в Мадрид, Посолството на Венецуела в България, както и частни колекционери в страната и по света. Голямо влияние в творчеството му оказва както баща му – художникът Александър Николов, така и въздействието на испанската художествена школа и на университета за съвременно изкуство в Куенка, където специализира и преобръща представите си за цветовете.

"Аз съм завършил графика, а в Художествената гимназия специализирах илюстрация - всичко това е една много прецизна рисунка, но много монохромна като цвят. Представяйки изкуството си в университет Кастилия де ла Манча в Куенка, аз се сблъсках с невероятните колорит и цвят в Испания. За няколко месеца промених изцяло моята палитра и след три месеца специализация се завърнах с нов колорит, който и до днес прилагам в живописните платна", обясни Вили Николов.


Баланса между пъстрия колорит и прецизната рисунка той определя като творческа игра. За фантазията си казва, че е твърде богата и дори му пречи понякога. Изобразяваните от него образи са комбинация от впечатления, които художникът идеализира и стилизира в своя собствен стил. Той не документира, а пресъздава личното си виждане за реалното и магичното в него.

Бъдещият проект на Вили Николов - "Танци в платна", ще бъде синтез между танцовото изкуство и живописта. За него, както и повече подробности за изложбата "Естетика/Полифиния", която ще бъде посместена в галерия "Милениум" до 26 март, можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: галерия "Милениум"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22