Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойчин Котларов: Архитектурната памет е съвестта и честта на града ни

Дойчин Котларов
Снимка: БНР

Една болезнена градска тема, в която се прокрадва лъч надежда, е опазването на архитектурната памет. "Terra Култура" тръгва по следите на разрушението, посегателствата и спасяването на оригиналните градски пейзажи с памет. Гост в студиото е Дойчин Котларов, юрист и участник в каузи за съхраняването на архитектурното наследство на София.

За Котларов културните и обществени каузи представляват паралелен интерес и дейност повече от 10 години. Той определя темата като широкоспектърна и значима както за града, така и за хората в него. Юристът, съосновател на фондация "Дома Арт", споделя, че още покрай кандидатурата на София за културна столица на Европа екипът на фондацията създава инициативата "UnderGara". Проектът цели облагородяване на площада пред Централна жп гара София и постига някои административни, осезаеми и до днес резултати. Котларов разказва, че след участие в поредица инициативи и дискусии у екипа на фондацията узрява идеята за обособяване на софийски артквартал – КваАРТал. Като средство за обживяване на темата за културното наследство на района организаторите използват фестивалната култура.

Архитектурната памет Котларов определя като "съвестта и честта на града", затова вярва, че борбата за нея си струва. Като обнадеждаваща новина гостът посочва инициативата на новия столичен кмет, насочваща обществения фокус върху опазването на няколко емблематични сгради в София. Хотел "Париж" на бул. "Княгиня Мария Луиза", по думите на Котларов, е своеобразен вход към  историческия артквартал. Ако действително се положат реставрационни усилия, това би било добър пример, смята юристът и изброява другите три сгради, върху които кметът е акцентирал – първата от тях е къщата на д-р Константин Кацаров, виден български юрист и общественик, която се намира на ул. "Любен Каравелов" № 34.

По повод втората къща в зоната на бившата Първа мъжка гимназия, Котларов казва: "През тези години с много историци и архитекти съм разговарял. Имаме на страницата на "КвАРТал" във Фейсбук и такъв панел с архитектурни разкази – хората, които проявяват интерес, могат да го видят. Според легендата там е живял Ататюрк, има снимки от балкона на тази сграда. Слава богу, сегашният кмет акцентира върху този проблем."

Третата сграда се намира на ул. "Мизия" № 9, където е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков.

Като основен проблем в София, Пловдив и Варна, Котларов посочва бурните инвестиционни намерения. В техен противовес стоят интересите на гражданите и местната власт. Според юриста Общината играе ролята на медиатор в тези конфликтни отношения. Котларов изрежда негативните административно-правни хватки, с които често биват постигани нечистите инвестиционни интереси – изваждане на сгради от списъка с паметници на културата, предписание за събаряне, защото са "опасни", използването на бездомници, като виновници за инцидентни палежи.

Котларов посочва и някои положителни примери, които съществуват благодарение на граждански усилия. Къщата с ягодите към момента е опазена от бутане, въпреки надвисналата над нея опасност. Видими резултати има при реставрираната къща на арх. Георги Фингов, която се намира на ул. "Шипка". Инициативата е на собствениците, които са получили разрешение от главния архитект на София, пояснява Котларов. Като недостатък той допълва поставената съвременна дограма на мястото на оригиналните прозорци – един често подценяван архитектурен детайл.

"Законодателство и подзаконови разпоредби има. Като юрист винаги подхождам малко критично към всякакви нови промени. Считам, че законодателството има достатъчно механизми, които, ако се съблюдават, ако се прилагат по-стриктно, то тогава и резултатите биха били по-добри и няма да се налага постоянно, на парче да променяме, опитвайки се да уцелим точната вакса", заявява юристът. Той посочва Община Варна като пример за по-смело прилагане на предписанията и законовите ипотеки. Една от добрите новини там е спасяването на бившата Софийска банка, чийто архитект е Дабко Дабков.

Котларов дава като негативен пример Пловдив, където много от обещанията в проекта за културна столица остават неизпълнени. Въпреки това гостът добавя, че независимо от бруталните в негативен план примери организации като "Буден Пловдив" не спират да алармират и образоват жителите на града за проблема.

Юристът споменава и групата "Български архитектурен модернизъм", която оперира в цялата страна и чийто съосновател е вече покойният Васил Макаринов. В столицата други такива организации са например "Историческите маршрути на София", "Бохемска София", "Стара София", изброява гостът. Котларов вярва, че техният принос да образоват исторически обществото е първата стъпка към пробуждането на гражданската съвест, към разговора с властите и борбата с инвестиционните намерения.

"Много пъти се казва, че София няма стар град. Това беше една от провокациите да направим "КвАРТал", споделя Котларов. Именно зоната под бул. "Дондуков", от една страна, и Женския пазар, от друга страна, е наситена с богатите исторически пластове на векове градоустройство.

Финалът на разговора е отворен. На територията на "Terra Култура" предстои поредица от разговори за спасените, застрашените или заличените сгради – образователен диалог, в който всеки буден гражданин може да заяви своята активна позиция и да участва в процеса. Надеждата е, че "спасените" примери ще стават все повече.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20