Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 14 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 54 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Couldn’t Be Hotter’ на вокалния квартет "Манхатън трансфър.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна фолклорна музика от Южна Франция и канцонети от Италия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Васила Вълчева, Донко Марков, Васил Василев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Новата червена шапчица", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебната шапка" от Теменуга Маринова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Василена Мирчева, Нина Цанева
• Епизоди от живота: посветени на създаващите идеи за ситопечат.
• Темите на деня: Любов Костова разказва какво подтиква един директор на фестивал за наука да се присъедини към учените на базата "Св. Климент Охридски" на Антарктида.
• Темата на деня: защо преводачката Златка Бойчева започва професионално да прави сладкиши, не къде да е, а в родното място на тортата Сахер, Виена.
• Разговорът: Данислава Делчева за Видео поредицата "Алтерофилия", посветена на културата на 90-те.
• Времето на редактора: Великият ум на света - 145 години от рождението на символа на науката Алберт Айнщайн. Записи от Архивния фонд на БНР.
• Денят делово
Какъв е начинът българската анимация да се развие и като бизнес и да носи приходи на държавата ни? Кои са проблемите, с които се сблъскват българските аниматори в този стремеж и как може да се повиши конкурентоспособността на българското анимационно изкуство?
Как стана възможно с частично финансиране от Шотландското правителство филмът на PIXAR Brave, базиран на шотландска легенда, да увеличи приходите от туризъм на местно ниво с 18 процента?
От какво зависи и кога ще се появи наследникът на "Тримата глупаци”?
Как българското анимационно изкуство може не само може да допринася за повече приходи и туристи на държавата ни, но и да се превърне в най-мощният съвременен инструмент за комуникация и обучение на децата и най-лесният път да предаваме българския си културен код и ценности между поколенията?
Събеседници: Представители на Асоциацията на българските анимационни продуценти: Димитър Петров, председател и CEO на Студио Змей, Станимир Милев от Chase A Cloud и Лъчезар Велинов от Студио Зоографик.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Представяме "The Michael In Jazz" от 2012 г. – албум в почит към Краля на попа – Майкъл Джексън. Изпълнява триото: Джон Ди Мартино (пиано), Борис Козлов (контрабас) и Алвин Аткинсън (барабани).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Премиера на Валери Валериев със стихосбирката "Мястото е свободно" в Клуб "Писмена".
• СФФ – режисьорът Стивън Луис Симпсън за филма си "Ретроспект" – световна премиера.
• Маргарете фон Трота на СФФ с филма си "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята" .
• Невена Ангелова за книгата на Виктор Самуилов "Това на нищо не прилича".
• Списание "Нула 32" с нов брой – разговор с Катерина Георгиева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Даниела Найденова
В очакване на ХII Международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик, посветен на 110 години от създаването на смесения хор "Черноморски звуци” – подробности от Валентина Георгиева, диригент на състава и артистичен директор на фестивала.
Хор "Български гласове – Ангелите" участва в проекта "Рефлектор" на Андре Хелер от 16 до 24 март в удивителната концертна зала на Елбфилхармонията в Хамбург – повече за предимствата и предизвикателствата в разговора с диригента Катя Барулова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": "Следобед за любопитни"
водещ: Ани Костова
• Млади изследователи: Кога ще ползваме квантова валута и какви са предимствата и пред сегашната? – разговор с Ивайло Иванов.
• Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличност на популярни лица и проблемите за потребителите - Габриела Руменова, това е темата на Световния ден на потребителите 2024 година (15 март).
• Анатомичен атлас: Предимствата на дислексията – разговор със Златка Александрова, логопед и педагог.
• Психология за всички: Как дигиталната среда влияе на деца и възрастни - психотерапевтът Милена Ташкова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Поредица "Пелеас и Мелизанда".
Особеностите на операта "Пелеас и Мелизанда" на Клод Дебюси – втора част.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
#Hubavoe - архитектура, медии и критика – стартират серия от лекции, в които фондация "Ново архитектурно наследство” със съдействието на Гьоте институт - България ще коментират основни теми и конфликти на съвременността през архитектурата. Сред тях са т.нар. "криза на критиката”, дефицитите на доверието в експертността, явления като архитектурен популизъм, нов архитектурен консерватизъм, традиционализъм и разделеното общество, в което живеем днес.
Разговор с организаторите и част от лекторите.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Този път фолклорната дестинация е Тракия. Опознаваме творческата душа на Николай Урумов - един от ярките индивидуалисти в песенната традиция днес. Той е съдия по професия и певец по призвание. В началото на музикалния си път мечтаел за сцената на операта, но чувайки гласа на емблематичната Недялка Керанова, животът му поел в друга посока.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Започва 63-ото издание на Международния музикален фестивал "Мартенски музикални дни" – Русе. Подробности за изпълнителите и предстоящите концерти научаваме от артистичния директор Ива Чавдарова.
• Цветелина Начева ни среща с Патрик Галоа, който на 15 март застава като гост-диригент и солист пред Симфоничния оркестър на Българското национално радио.
• Националният музикален театър "Стефан Македонски" подготвя нов мюзикъл за деца "Славеят”. Творбата е вдъхновена от приказката на Ханс Кристиан Андерсен "Славеят на китайския император". Разговор с режисьора на постановката Александър Мутафчийски и композитор  Румен Бояджиев – син.
• В личен план: Антония Барулова ни среща с тромпетистката Салина От.
• Нови записи на съвременни изпълнители: диск на звукозаписната компания "Deutsche Grammophon" на Ане-Софи Мутер.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• За архетипите в приказките и енергия им предавана през годините, от поколение на поколение разговаряме с Вирджиния Йовчева, автор на проекта "Дуенде", а с Гергана Маркова - консултант Развитие на хората и организациите говорим за правилната нагласа за растеж.
• А сега внимавайте: "Here Comes The Rain" – последният албум на британските рок мелодици "Магнум" - в памет на китариста и съосновател на групата Тони Кларкин, който ни напусна неотдавна.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на квинтет "V.S.O.P.":  Хърби Хенкок – пиано, Уейн Шортър – саксофони, Фреди Хъбърд – тромпет, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35