Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 16 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове.
• Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез делата на лечителите безсребърници Козма и Дамян, които ни подтикват към търсене на не само телесното, а най-вече духовно изцеление чрез християнските добродетели.
• "Исихия" – "Стихири".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Елена Граматикова, Тракийски ансамбъл Ямбол, Ангел Добрев, хор Български гласове – Ангелите, Теодосий Спасов, Димитър Ангелов, Валери Димчев, Стефка Съботинова и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в хаджидимовското село Илинден - последното населено място, преди границата ни с Гърция.
Разкази за историята и настоящето на селото, за църквата и читалището, за известните илинденци, за делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева  
• Какво знаем за метеорологията? - Разговор със Станислава Първанова за книгата "Метеорология" на поредицата "Наукознание".
• Анкета с деца от Kids film academy с ръководител Християна Стоименова.
• Защо ураганите получават имена?  

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Очите на дете…" – не за поезия, а за детското зрение говорим с проф. Александър Оскар. Акценти: вродени и придобити очни проблеми, роля на наследствения фактор, грижите за детското здраве – в цялост и в областта на офталмологията. И още: какви са рисковете за зрението, предизвикани от всеки един дисплей или екран, към какво трябва да заострят вниманието си родителите и как да реагират при аномалии…

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• 28-ия София филм фест започна, а в неговата програма е заложена специална "Тийн селекция" направена от режисьорката Надежда Косева. Повече за филмите, които биха развълнували дори и най-капризните подрастващи, научаваме от организаторите на фестивала.
• Каква е връзката между България и Япония?
Отговорът се крие в бурканче кисело мляко и в една невидима, но много важна бактерия.
Българското кисело мляко е известно в цял свят, но Япония има по-специален интерес към него. През 2023 г. се навършиха 50 години от старта на производството и продажбите на кисело мляко с името "България" в Япония. За това, тази събота д-р Йоана Кижева от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в специална работилница представя на децата тайните на ферментацията на мляко и безценната бактерия.
• Семейна рецепта: как се прави истинския хляб с квас и от какво самите ние можем да си приготвим квас, който ще ни помогне да се храним по-здравословно и пълноценно разказва Свилен Класанов – човек заел се с мисията да предаде нататък древните знания на дерменджиите – хората, които превръщат зърното в брашно.
• Младата майка: какво се случва в едно музикално-рисувателно ателие за деца в Чешкия културен център, където се проведе изложба с комикси, базирани на книгата на известната илюстраторка Рената Фучикова разказваща живота на световноизвестния композитор Антонин Дворжак.
• От другата страна: ден преди християнския празник "Прошка" (или Сирни Заговезни) говорим за силата на вярата и семейните ценности. Как се съхраняват в днешно време? Прощаваме ли си наистина или фокусът върху егото пречи да разбираме по-добре другия?
• Вкусът на истината: от Ивана Мурджева научаваме как се правят безалкохолните вина и имат ли те своите почитатели.
• Моето семейство: за таланта, любовта и далечната Аржентина разказват младите музиканти и спътници в живота Виктор Янакиев и Михаела Колева (пианист, композитор, преподавател в НМА "Панчо Владигеров" и музикален редактор в програма "Христо Ботев" на БНР.)

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
"Малки истории за големи музиканти" – днес ще научим как са се появили на бял свят три прочути симфонии: сол минорната, 40-та симфония на Волфганг Амадеус Моцарт, Симфония №8 в си минор "Недовършена" на Франц Шуберт и "Симфония из Новия свят" на Антонин Дворжак.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Разговор за предстоящото издание на Международния панаир на детската книга в Болоня и българското участие в него. Българските книги за деца тази година ще бъдат представени на по-голям щанд, съвместно с изложба на български илюстратори. Зорница Христова и Кристина Тужарова разказват за естеството на форума и предизвикателствата при подготовката на националния ни щанд.

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Алисън Краус – кънтри и блуграс певица, цигулар и продуцент. Носител на множество награди "Грами". Песни от нейния баладичен албум "Forget about it" oт 1999 г.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Когато изкуството шепне
В СГХГ до 26 май е открита изложбата "Като шепот (Поетично политическо)". Кураторите Галина Димитрова-Димова и Ариел Райхман представят 11 автори от 9 държави, чието творчество се основава не на външно наблюдение и рационален анализ на света около нас и неговите проблеми, а на вътрешно действие и преживяване. Този специфичен поглед се явява артистичен "шепот" – с потенциала да сплотява емоционално и да ангажира в каузи може би по-ефективно, отколкото самото представяне на проблемите с призива към възможни решения.
За поетичното поетично изкуство говорим с Галина Димитрова-Димова, Боряна Венциславова и Правдолюб Иванов.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър
"Балада за Георг Хених" от Виктор Пасков

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В епизод 536 "Трамвай по желание" среща своята публика с един от основателите на група "Щурците", знаменит автор на театрална музика и потомък на исторически род - Петър Цанков.
Творческото присъствие на Пепи Цанков се свързва с двете основополагащи групи на българския рок – "Бъндараците" и "Щурците" и още много, много неща...

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Украйна: сцени от един отложен живот" – част 4
автор: Николета Атанасова
превод: Албена Стаменова
авторска музика: Михаил Михайлов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: За историческата разходка в София, която ни връща в близкото минало – за събитията преди близо 35 години, когато историята се е променяла пред очите ни. Проф. Момчил Методиев ни разказва откъде започва тази разходка по софийските улици, какви събития забравяме и какво помним.
• Маршрути: За живота в селата Йоаким Груево и Калугерово – интервюта на колегата Валери Леков.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Алисия Томова
По повод 180 години от рождението на Николай Римски-Корсаков припомняме прочутия запис на "Снежанка" с участието на изтъкнати български певци и съставите на БНР, дирижирани от Стоян Ангелов. В ролите участват Александрина Милчева, Стефка Евстатиева, Стефка Минева, Никола Гюзелев, Аврам Андреев, Любомир Дяковски.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35