Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница", психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите.

"От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят нашата помощ, – разказва в предаването "Следобед за любопитните" психоаналитикът Милена Ташкова. – Днес живеем в динамично и забързано време, стремим се да бъдем най-добри, конкуренцията е много голяма, не оставяме лично време и оттук проблемите, допълва тя. Преди години повече са търсили нейната помощ жени, а днес все по-често това са мъжете. Отстрани хората могат да забележат наличието на психологичен проблем, а самият човек да не е наясно, според Ташкова. Много са признаците за проблем – при някои това е затвореност, при други непрекъснато бърборене, но наистина без професионална помощ трудно може сам човек да излезе от кризата."

Днес все по-често се наблюдават и конфликти между поколенията, което е нещо естествено при подрастващите. Ако човек не се бунтува на 14-15 години, по-късно вече е много по-сложно, сподели опита си психоаналитикът Ташкова. 

За токсичните връзки, психологичните проблемите в различните възрасти, семейните конфликти, за езика на тялото, което най-добре показва психологичните ни проблеми, опита си споделя психоаналитикът. 

Много често хората имат проблем със заявяването и отстояването. Хората най-често се сблъскват със самотата и това най-тежко се отразява на психологичното състояние на всеки. Самотата не е само у дома, често това се забелязва и на работното място. Това е в резултат на непрекъснатото разочарование и объркване в обществото, споделя Ташкова. Често тъгата и разочарованието се объркват. Затова, според нея, човек може да разпознае проблемите си, но сам с тях не може да се справи.

За тревожността, нарцистичното поведение, за разликата между приятелствата и психолозите – целия разговор в предаването "Следобед за любопитните" между психоаналитика Милена Ташкова и Ани Костова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23