Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години пред микрофона в книга, по-дългата част от историята на "Нощен Хоризонт"

Румен Стоичков

Румен Стоичков, дългогодишен водещ на предаването "Нощен Хоризонт", което наскоро отпразнува 40-годишнина си в ефира на Българското национално радио, гостува в "Нашият ден" за разговор за книга си "Звуците на нощта". В нея той обединява своя опит и емоции от дългогодишната си работа зад микрофона на предаването "Нощен Хоризонт". 

"Звуците на нощта" не е просто книга, а своеобразна история на предаването. Стоичков, чийто глас е станал символ за мнозина през вечерите в ефира, споделя част от вътрешния си свят и отношенията си с музиката и гостите в студиото.

Преди да влезе в света на радиото, Румен Стоичков преминава пътя на стажант в различни програми на БНР.  Той споделя, че едно от най-ценните неща, които е научил, е значимостта на екипната работа и взаимоотношенията с околните.

"Звуците на нощта" не е само за моментите зад микрофона, но и за цялото пътуване на Стоичков в тази нелека професия. Той споменава как е започнал с участие в предаването "12+3", където екипът е бил ключов за успеха и слушаемостта на програмата.

Една от ключовите открития за Стоичков е близостта на българската музика до сърцата на слушателите.  По време на разговорите в предаването, Румен Стоичков предпочита да се наслади на автентичната атмосфера, която създава с музика, близка до темата и настроението на разговора.

Книгата  "Звуците на нощта" разкрива вътрешни моменти и размисли на водещия, но и показва връзката между радиото, музиката и хората, които  го слушат. Водещият успява да превърне своето предаване в нещо повече  – той създава пространство за размисъл, общуване и споделяне на емоции. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост беше доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59

Сезон 2024 – под въпрос заради липса на кадри. Какво пречи да се внесе работна сила?

Липсата на кадри се превръща в още по-голям проблем на българската икономика по време на началото на новия туристически сезон. Законодателните промени се очертават като нещо неизбежно, за да се улесни вносът на работна сила от трети страни. Това подчертава Елена Възлева, директор на "Трудова заетост" към Обединени бизнес клубове  в рубриката..

публикувано на 02.05.24 в 11:20