Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

52-ри рожден ден на Музея на хумора и сатирата!

Кин Стоянов: Това не е просто музей!

| обновено на 01.04.24 в 10:21

На Деня на шегата, в Дома на хумора в Габрово, е налице пълна програма за празничното настроение. 1 април е по-специален от всякога! Музеят отваря врати за своята 52-ра годишнина и е подготвил празнична програма за почитателите на изкуството през целия ден.

Светлана Михайлова от музей на хумора споделя, че всеки е добре дошъл, а входът е свободен. "Подготвили сме празнична програма," казва тя. "От 9:00 часа обявихме името на нашия нов музеен любимец - едно коте с височина 2,5 метра, което се появи към края на миналата година. Имахме конкурс за неговото име и гласуване. Котето е авторска работа на наша колежка и решихме, че е необходимо да имаме нещо, което да радва както малки, така и големи."

След това започва първото детско ателие за деня, като от 10:00 часа е предназначено за най-малките посетители. Това ателие е подходящо за деца от детската градина до четвърти или пети клас. Но веселието не спира само до децата, защото има забавления и за по-възрастните посетители.

Чуйте в звуковия файл. 

Директорът на програма "Христо Ботев", Кин Стоянов, е свидетел на раждането на Дома на хумора и сатирата в Габрово. В ефира на предаването той сподели своя опит. Стоянов споменава, че когато е бил на 14 години, се запознава с първия директор на Фестивала - Стефан Фъртунов, който често гостувал при баща му, тъй като цялата концепция на Дома се развила точно по това време.

"Стефан Фъртунов, освен един много интересен концептуалист и визионер, създаде нещо уникално," казва Кин Стоянов.

"Няма подобен дом в света, защото това не е просто музей. Това не е просто място за контакти. Този дом се роди със своята философия още през 1972 година. Но той беше и смел човек. Той покани да участват в Дома двама преследвани сатирици - Радой Ралин и Борис Димовски. По това време те бяха уволнени заради книгата "Люти чушки". Той не само успя да ги привлече, но и успя да убеди партийните величия в това, оказа се и голям културен дипломат."

В допълнение Кин Стоянов споделя и важността на сатирата, като я определя като полезна и необходима. Тя, според него, е най-големият възпитател на политическата класа.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Събева и Емил Янев

Кратък етюд за пиано и театър

В епизод 540 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливата млада театрална режисьорка Анастасия Събева. Театърът навлиза в живота на Анастасия с известно закъснение. В ранните си години тя е запленена от пианото и планира музикална кариера. Но театралната академия и менторът проф. Здравко Митков обръщат посоката съдбовно към актьорското..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите" в галерия "Васка Емануилова"

B галерия "Васка Емануилова" днес (30 април) се открива изложбата: "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите", съобщават организаторите.  Изложбата включва 22 произведения на български художници от фондовете на Софийска градска художествена галерия, сред които Анета Дръгушану, Боряна Росса и Олег Мавроматти, Васка Емануилова, Мариела Гемишева, Севда..

публикувано на 30.04.24 в 16:06

Осветено наследство – за възприятието на светлина и пространство

Проектът Heritage Illuminate съчетава традиционни техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология. Творбите на именитите художници Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов оживяват в дигитален формат в София, Пловдив и Велико Търново. Първата инсталация бе представена на 26 април пред входа на Театър "199" в София. Видеопроекция..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10

Мария Касимова-Моасе: Тъжният човек е много по-управляем

Намираме я в Русе, град на красиви изгреви и културно разнообразие, където тя е имала представления във вчерашния ден. Оттам писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе представи предизвикателствата и вълненията, които преживява в своята артистична и журналистическа практика. "Вълнуват ме много теми, – започва Мария. – Един живот няма..

обновено на 30.04.24 в 11:04